Studenten Gilde Opleidingen halen geld op voor goede doelen

Blijde gezichten bij de Goede doelen uitreiking op donderdag 26 januari op Drakesteyn, bij Gilde Opleidingen in Weert. Trots overhandigden de eerstejaarsstudenten van de opleiding Retail & Sales Management de cheques aan de drie goede doelen, waar ze zich de afgelopen twee maanden voor hebben ingezet. Dat zijn de Voedselbank Weert, het Franciscus hospice en de Hartslag Nederweert.

Praktijkervaringen

Voor het project Ondernemerschap kregen de studenten de opdracht om geld in te zamelen voor een goed doel. “Onze studenten willen allemaal ondernemer worden. Met dit project ontdekken ze in de praktijk wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Afspraken maken, in- en uitgaven bijhouden, plannen etc.”, vertelt docent en trajectbegeleider Claire Breuls. Zo heeft student Shelly Fermont geleerd om haar sociale vaardigheden te gebruiken bij het verkopen van zelfgebakken wafels. En student Baris Savkin om klanten aan te spreken en op hun gemak te stellen.

Franciscus Hospice

In drie groepjes gingen de studenten aan de slag. Een groep koos voor het Franciscus Hospice. “We hebben een rondleiding en uitleg gekregen. Ik dacht dat het hospice grauw en somber was. Maar dat was niet zo. Het ziet er fleurig en huiselijk uit en het ligt in een prachtige omgeving. Toen we eenmaal wisten waarvoor we het deden, ging het bedenken van de acties hartstikke goed”, vertelt student Ward Ruiter. Met zijn groep heeft hij wafels gebakken en verkocht. “Fijn dat jongeren het belangrijk vinden dat mensen in hun laatste levensfase goede zorg krijgen”, vertelt Ine Verhaeg van het Franciscus Hospice.

Voedselbank Weert

Een andere groep zette zich in voor de Voedselbank Weert. “We zijn bij de Voedselbank geweest wilden eerst lege flessen inzamelen, maar hebben uiteindelijk zelf pindarotsjes gemaakt en voor 250 euro aan producten bij de supermarkt ingezameld”, legt student Baris Savkin. Van dichtbij maakt hij mee hoe moeilijk bepaalde gezinnen het hebben om rond te komen. “Door dit project en de gastlessen die we op scholen geven, ontstaat er begrip voor kinderen in de klas die het niet zo breed hebben”, aldus Frank Sweegers van de Voedselbank Weert.

Hartslag Nederweert

Het groepje van Shelly Fermont wilde iets doen voor de gezondheid en kwam uit bij het goede doel Hartslag Nederweert. Een netwerk van vrijwilligers en AED’s, waarbij de slachtoffers van hartcirculatieproblemen sneller worden geholpen en de overlevingskans enorm toeneemt. “Ik heb in mijn straat meegemaakt dat iemand gereanimeerd moest worden”, zegt Shelly. Volgens Antoine Hekers van Hartslag Nederweert, is leren reanimeren net zo belangrijk als leren zwemmen. Alleen al om niet in paniek te raken, waardoor kostbare tijd verloren gaat om iemand te redden.” Met haar groepje heeft Shelly wafels verkocht.

Parkmanagement Weert

Alle studenten hebben twee weken geleden meegeholpen met het uitdelen van appelflappen aan de medewerkers van bedrijven, die lid zijn van het parkmanagement. Als tegenprestatie ontvingen de studenten een financiële bijdrage van stichting Parkmanagement. “Wij fungeren als intermediaire tussen scholieren en ondernemers. Zo matchen we één-op-één bij stageplekken”, verduidelijkt parkmanager Natasja Geelen.

Dan is het tijd om de cheques aan de goede doelen uit te reiken. Frank Sweegers neemt voor de Voedselbank Weert 362 euro in ontvangst. Ine Verhaeg ontvangt 610 euro voor het Franciscus Hospice. Antoine Hekers en Marian Wijen krijgen 452 euro overhandigd voor Hartslag Nederweert. Allemaal zijn ze blij met de opgehaalde bedragen door de studenten van de Gilde Opleidingen Weert. En de studenten? Die hebben veel geleerd in de praktijk.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst