Weerter rockband brengt mentale gezondheid onder de aandacht

Mentale gezondheid, helaas een actueel thema omdat vrijwel iedereen tegenwoordig iemand kent die hier mee te maken heeft (gehad). Zo ook de bandleden van Ten Pickles For Johnny. Een reden voor hen om twee nummers te schrijven over dit beladen onderwerp.

Eigen ervaring

Toen het na de heftigste coronaperiode weer toegestaan was om live op te treden, stond de band te popelen om het podium te beklimmen. Helaas zat nét op dat moment één van de bandleden thuis met een burn-out.

De rest van de band heeft die periode gebruikt om de twee nummers Breathe en Inside In te schrijven. En toen de band weer compleet was, schreef de tekst zich vanzelf.

Breathe

Breathe, het hoofdnummer van de twee singles die uitgebracht zijn op vrijdag 13 januari, gaat over het hebben van een paniekaanval. “In onze vriendenkring heeft iemand hiermee te maken gehad”, aldus drummer Pim Elschot. “Die vriend van mij omschreef het als het hebben van een hartaanval, maar het goede nieuws is dat je er niet aan doodgaat”.

Het doel van de band is om niet alleen de boodschap te delen middels de tekst, maar de luisteraar ook te laten voelen hoe intens dit kan zijn. In de vocalen van Bram Naus is de emotie te horen, maar ook instrumentaal is de beladenheid en spanning terug te voelen. De hartslag die op de achtergrond meeloopt met de muziek versterkt dit angstige gevoel.

Inside

Het tweede nummer, Inside In, gaat over de hobbels die iemand kan ervaren tijdens een burn-out. Je kunt je opgejaagd voelen, terwijl dit niet altijd door factoren van buitenaf hoeft te komen. Het kan ook komen door de druk die je jezelf oplegt. Dit opgejaagde gevoel heeft de band vertaald naar een snel en krachtig nummer.

Openheid rondom mentale gezondheid

Wat kun je verwachten van de twee nummers? Gitarist & Weertenaar Freek Sijm: “Het zijn beladen songs geworden, maar het is zeker geen negatieve bedoeling. Wij als band zijn zelfs enorm positief, omdat wij van mening zijn dat dit het beste is dat we ooit hebben uitgebracht. Het geeft als muzikant enorm veel voldoening wanneer je merkt dat muziek, tekst en gevoel samenkomen. Ons doel is dat deze twee nummers bijdragen aan openheid rondom dit thema; wanneer er begrip is en mensen het gewoon met elkaar durven te delen dat ze het mentaal even zwaar hebben, dan kunnen zij daar rekening mee houden”.

De twee songs zijn online te beluisteren via SpotifyApple MusicDeezer en Youtube. Ook speelt de band op vrijdag 3 maart in Poppodium de Bosuil op het event ‘TWAALFMAAL LOKAAL’, waar de twee nummers zeker de revue zullen passeren. 

Bekijk hier de site van de band of volg ze op Facebook of Instagram.