1-1-2 bellen was best wel spannend

112 Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

Leerlingen van groep 8 van IKC Leuken mochten afgelopen week op bezoek komen bij de Risk Factory in Venlo. Aan de hand van een aantal scenario’s leerden ze van alles over gezondheid en veiligheid. Een aantal leerlingen mocht zelfs 1-1-2 bellen.

Doel

“Doel van ons is dat ze, door het beleven van de scenario’s, op het moment dat ze weer naar buiten lopen iets gezondere en veiligere keuzes kunnen maken”, aldus programmamanager Nick Boersma. Overigens richt de Risk Factory zich niet alleen op jongeren. Ook senioren kunnen er terecht om iets te leren over gezondheid en veiligheid.

Gevaren

In de hal van het belevingscentrum zijn alle belangrijke hulpdiensten vertegenwoordigd: er staat een grote brandweerauto, een politiewagen en een ambulance. Een stukje verderop is een lijnbus geparkeerd. In en rond deze bus leren kinderen de gevaren van het deelnemen aan het verkeer. In een ingerichte huiskamer ervaren de kinderen dat er ook in huis talloze gevaren op de loer kunnen liggen.

Scenario’s

“Er zijn heel veel verschillende scenario’s. Die bijvoorbeeld gaan over verkeersveiligheid, brandveiligheid, maar ook gezondheid”, zo vertelt de programmamanager. Kinderen leren bijvoorbeeld waarom het verstandig is om, als je moet niesen, dat te doen in je ellenboog. Ook de gevaren van het internet komen aan bod tijdens een bezoekje aan de Risk Factory. Kortom: gevaren, in de breedste zin, passeren de revue.

1-1-2

Boersma: “We leren ze ook echt om een 1-1-2-melding te doen. Dat doen ze ook echt, dat beleven ze ook echt”. Damian vond het bellen met de 1-1-2-meldkamer wel spannend: “Omdat het mijn eerste keer was om überhaupt 1-1-2- te bellen”. En ook Doutze vond het best ingewikkeld om de centralist te woord te staan: “Je moest precies de antwoorden geven op de vragen”.

Meer scholen

De komende weken zullen meer scholen uit de regio een bezoekje brengen aan de Risk Factory in Venlo. Onder andere voor de achtstegroepers van de Brede School Moesel en IKC De Bongerd uit Nederweert staat een reisje naar Venlo op de planning.

Wil je meer informatie over de Risk Factory in Venlo? Kijk dan hier: www.riskfactorylimburgnoord.nl.

In deze video zie je wat de oudste leerlingen van IKC Leuken allemaal beleefd hebben bij de Risk Factory. Programmamanager Nick Boersma vertelt ons onder andere dat scholen zelf kunnen aangeven welke scenario’s ze voor hun leerlingen belangrijk vinden https://youtu.be/Hnumts-QrtU.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie