Hoe eet Weert frikandel?

Vandaag, op 4 februari, is het de dag van de frikandel. Liefhebbers van de langwerpige snack vieren vandaag dat deze inmiddels bijna 70 jaar geleden door een verandering in de Warenwet per toeval ontstond. Inmiddels bestaan er talloze varianten op de gefrituurde staaf vlees. Eet jij hem als losse snack, naast een portie friet of bovenop je pizza?

Frikandelhistorie

Anno 2023 weten we niet beter dan dat een frikandel een worstvormig mengsel van fijngemalen vlees is, dat na een ritje in de frituurpan bij velen zeer goed in de smaak valt. In 1954 was dat echter nog niet het geval. Toen maakte Gerrit de Vries uit Dordrecht gehaktballen, die hij met veel succes verkocht aan de horeca.

Zijn gehaktballen bevatten echter een aanzienlijke hoeveelheid meel, waardoor ze na een wijziging in de Warenwet niet meer zo genoemd mochten worden. Gerrit bedacht een oplossing: in plaats van ballen maakte hij worsten van zijn befaamde gehaktdeeg. Het was vervolgens een Duitse snackbarhouder die hem de naam ‘frikadelle’ influisterde. In Duitsland bestond die naam al om te verwijzen naar een platte gehaktbal.

Jan Beckers, van de gelijknamige snackfabriek in Noord-Brabant, liet zich inspireren door de Amerikaanse snackcultuur en vulde de frikandel aan. Hij verving het gehakt door fijngemalen vlees en creëerde de gladde buitenkant zoals we die nu kennen. De merknaam ‘frikandel’ ontstond en groeide later uit tot soortnaam. Toch werd het woord ‘frikandel’ pas in 2005 in het Groene Boekje opgenomen als goedgekeurde spellingsvariant van ‘frikadel’ – vandaar dat veel mensen nog altijd moeite hebben met de juiste schrijfwijze van hun favoriete snack.

Hoe eet Weert frikandel?

De frikandel is dus een typisch Hollandse snack, waar ook in Weert volop van gesmuld wordt. Maar hoe?

Ik eet een frikandel het liefst ...


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.