Celstraf voor Weertenaar vanwege misbruik gehandicapte vrouwen

Vier jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar – dat is de straf waartoe een Weertenaar is veroordeeld voor het herhaaldelijk misbruiken van twee gehandicapte vrouwen.

Kwetsbare slachtoffers

De Weertenaar had in 2021 en 2022 achtereenvolgens relaties met twee vrouwen die woonachtig zijn bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) in Weert. Beide vrouwen waren lichamelijk dan wel geestelijk niet in staat zich te weren tegen de Weertenaar die hen tot seks dwong.

Volgens de rechtbank lijkt er sprake te zijn van een zorgwekkend patroon, “waarbij de verdachte zich voor zijn seksuele behoefte bewust richt op kwetsbare vrouwen en meisjes”. In het verleden werd hij namelijk ook al eens veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf vanwege het uitvoeren van seksuele handelingen met een kwetsbaar slachtoffer: zijn minderjarige dochter.

Bovendien constateert de rechtbank dat de Weertenaar berekend te werk is gegaan. Toen hij een locatieverbod voor de gehandicapteninstelling kreeg opgelegd, stuurde hij zijn moeder om zijn slachtoffer op te halen en alsnog seksuele handelingen bij haar te verrichten.

Verhoogd risico

Hoewel de uiteindelijke strafeis van vier jaar gevangenisstraf lager uitvalt dan vijf jaar cel die het Openbaar Ministerie eiste, legt de rechtbank de verdachte wel een proeftijd op van vijf jaar. Dit wegens het risico dat de verdachte wederom een misdrijf van vergelijkbare aard zal begaan.

Het is nog onbekend of de Weertenaar in beroep gaat tegen de uitspraak.