Expositie ‘Weerter bedrijven in beeld, 1880-1950’ in Bibliocenter

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto ter illustratie - Opening van een expositie in het Bibliocenter

Vanaf 10 maart is de expositie ‘Weerter bedrijven in beeld’ van het Gemeentearchief Weert te zien in het Bibliocenter. Vrijdag 10 maart om 14.00 uur opent Suzanne Winters, wethouder Cultuur, de expositie. Iedereen kan de expositie gratis bezoeken. De expositie is ingericht op de benedenverdieping van Bibliocenter, aan de Wilhelminasingel 250 in Weert.

Briefhoofden

In de tentoonstelling zie je briefwisselingen, de omvangrijke collectie briefhoofden (het gedeelte bovenaan een brief) en een korte geschiedenis van allerlei Weerter bedrijven, uit de periode 1880 tot 1950.

Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw verzamelt het Gemeentearchief Weert briefhoofden als aparte collectie. Briefhoofden bevatten waardevolle informatie over een bedrijf, organisatie of vereniging. Het is daarom een belangrijke bron van informatie, omdat veel van bedrijven en instellingen inmiddels zijn verdwenen en soms weinig sporen hebben nagelaten.

Deze collectie bevat niet alleen briefwisselingen tussen de gemeente Weert en bedrijven, organisaties en instellingen, maar ook van bedrijven onderling. Vaak is een brief voorzien van een grafische afbeelding, dat voor de klant vertrouwen in het bedrijf moet uitstralen.

Het oudste briefhoofd uit de collectie stamt uit 1882 en is een ‘billet’ van het Waterschap ‘het Land van Weert’. Dit archiefstuk is ook in de expositie opgenomen.

Expositie ‘Weerter bedrijven in beeld, 1880 – 1950’

De expositie ‘Weerter bedrijven in beeld’ bevat mooie voorbeelden van briefhoofden van bedrijven die niet meer bestaan in Weert. Denk daarbij aan de NV IJzergieterij Weert, de NV Wertha Brouwerij en Smeets drukkerijen. Naast een briefhoofd wordt in het kort de geschiedenis verteld en zijn een of meerdere foto’s van het bedrijf opgenomen.

Er is ook een korte film te zien uit circa 1920 – 1930 met beelden van de ‘Meewis fabrieken Weert’ aan de Parallelweg. Daarnaast is op een paneel een slideshow te bekijken met circa 30 briefhoofden.

Digitaliseren en uitbreiden van de collectie briefhoofden

De collectie briefhoofden van het Gemeentearchief bestaat inmiddels uit ruim 6.000 documenten. Het Gemeentearchief wil deze nog dit jaar digitaliseren en online beschikbaar stellen. Daarnaast blijft het archief op zoek naar voorbeelden van briefhoofden. Heb je op zolder, in de kelder of ergens in een kast nog briefhoofden liggen en wil je deze schenken aan het Gemeentearchief? Neem dan contact op via e-mail: [email protected].

Bezoek de expositie gratis

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op de benedenverdieping van het Bibliocenter, tijdens openingstijden. Actuele openingstijden vind je op de website van het Bibliocenter.

Opening van de expositie

Vrijdag 10 maart wordt de expositie officieel geopend. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het programma is als volgt:

  • 13.30 uur – 14.00 uur: Ontvangst met koffie/thee/fris;
  • 14.00 uur – 14.10 uur: Welkomstwoord door de heer Jac Lemmens (Gemeentearchivaris Weert);
  • 14.10 uur – 14.30 uur: Toelichting op de expositie door mevrouw Kelly Krijntjes (beleidsmedewerker Gemeentearchief Weert);
  • 14.30 uur – 14.45 uur: Openingshandeling door wethouder Suzanne Winters;
  • 14.45 uur – 16.00 uur: Bezichtiging expositie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie