Huntingtoncentrum in Weert promoveert tot regionaal expertisecentrum

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 2 min. leestijd

Het Ministerie van VWS heeft de kwalificatie regionaal expertisecentrum toegekend aan het Huntingtoncentrum van Land van Horne in Weert. Na een traject van bijna twee jaar heeft een commissie namens het ministerie de zorg voor mensen met de ziekte van Huntington positief beoordeeld. De gespecialiseerde afdeling behaalde op alle criteria, op één na, de hoogste score.

In 2013 startte Land van Horne in zorgcentrum St Joseph in Nederweert met de eerste afdeling speciaal voor mensen met de ziekte van Huntington. Sinds die tijd is er hard aan de weg getimmerd om de zorgverlening uit te breiden en verder te ontwikkelen. Er kwamen meerdere woonafdelingen, een expertteam werd geformeerd, er kwam een poli, dagbehandeling, praatgroepen en samenwerking met andere organisaties kreeg vorm, waaronder Archipel in Eindhoven en Mijzo in Waalwijk. Deze groei heeft ertoe geleid dat nu het Huntingtoncentrum een regionaal expertisecentrum is geworden.

Het ministerie heeft in de langdurige zorg specifieke doelgroepen benoemd, waarbij het aantal cliënten relatief laag is, terwijl de zorgbehoefte hoog en complex is. Mensen met de ziekte van Huntington is zo een doelgroep. Er is behoefte om de kennis en kwaliteit van zorg voor deze groep te versterken. Daartoe komt er een landelijk dekkend netwerk met verschillende niveaus: het Landelijk Kenniscentrum (KC), de Expertisecentra (DEC) en de Regionaal expertisecentra (REC) .

Meerdere zorgorganisaties met Huntingtonpatiënten hebben een intern traject doorlopen om erkend te worden als REC. Zo ook Archipel in Eindhoven, waarmee het centrum in Weert al jaren samenwerkt. Een REC levert hooggekwalificeerde zorg aan de cliënten. Als REC ontwikkel en deel je ook (wetenschappelijke) kennis. De REC’s krijgen ook betere voorwaarden om zorg te leveren. Het Huntingtoncentrum in Weert heeft onlangs de kwalificatie REC behaald en behoort daarmee tot de betere zorgcentra voor Huntingtonpatiënten in Nederland.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie