Jacques Coumans is gezegend met zijn elektrische rolstoel

1 maart: voor de 25ste keer is deze dag uitgeroepen tot de ‘Internationale Rolstoeldag’. Jacques Coumans maakt nu ruim een jaar gebruik van een rolstoel. Ondanks zijn beperkingen voelt hij zich gezegend met dit hulpmiddel. Diezelfde reactie hoort men ook vaak in de Weerter vestiging van Medicura.

Rolstoel nodig

Wereldwijd hebben meer dan 75 miljoen mensen een rolstoel nodig. Velen zijn niet in staat er een aan te schaffen. In Nederland is het voor mindervaliden gelukkig goed geregeld. Zij kunnen, vaak kosteloos, wel aanspraak maken op een rolstoel. Marleen van Riet van Thuiszorgwinkel Medicura: “De meeste zorgverzekeraars hebben het gebruik van een rolstoel in het basispakket. Dat is hier goed geregeld”.

Gezegend met een rolstoel

Eén van deze mensen is de 91-jarige Jacques Coumans. Ruim een jaar geleden kreeg hij een hersenbloeding waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte. Omdat hij hierdoor ook niet meer kan staan is hij ‘veroordeeld’ tot een rolstoel. Toch ervaart hij het niet zo: “Ik ben gezegend dat ik me nu kan bewegen van hier naar de Mantel toe, of naar medebewoners”.

Coumans woont sinds zijn hersenbloeding in Zorgcentrum Martinus in Weert. Vrijwel iedere dag gaat hij met zijn rolstoel op pad: met de lift naar beneden naar Gasterij de Mantel. Daar bestelt hij steevast een cappuccino in een glas. Inmiddels is hij ook al een aantal keren naar de St. Martinuskerk geweest. Al is dat voor hem wel een hele onderneming: “De stoepen zijn ongelijk hier in het Weertse, en smal. Dus dan ben ik ervan afhankelijk of iemand met me meegaat”.

Meer plezier

Volgens Marleen van Riet van Medicura zorgt de rolstoel ervoor dat mensen weer meer plezier in het leven krijgen: “Je kunt weer aan sociale evenementen meedoen, je kunt naar buiten .. het verhoogt heel erg het dagelijkse leven qua invulling en qua plezier in het leven”.

In deze video vertelt Van Riet welke reacties ze allemaal krijgt van mensen die een rolstoel bij haar hebben aangeschaft. Jacques Coumans laat zien hoe blij hij is met zijn elektrische rolstoel: https://youtu.be/n5coOtSPyKI.