Doe mee met het Koningsschieten van het Weerter Stadsgilde

Tijdens Koningsdag op donderdag 27 april a.s. organiseert het Gilde van Wieërter Stadsschötte Ste. Catharina 1480 het jaarlijkse Koningsschieten in het centrum van Weert. Het evenement vindt plaats op het pleintje bij ’t Swaentje aan de Langpoort/Wilhelminasingel/Stationsstraat en begint om 15.00 uur.

Naast het Koningsschieten wordt er ook geschoten om de titel Burgerkoning van Weert. Deze wedstrijd staat open voor alle mannen van achttien jaar en ouder. Aanmelden kan ter plaatse bij de stand van het Gilde naast de schietinstallatie, of vooraf via het mailadres [email protected]. Om deel te nemen dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs en wordt er een bijdrage van € 5,00 gevraagd.

Eeuwenoude tradities

Het Koningsschieten is een eeuwenoude traditie die praktisch ongewijzigd nog steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd als bij de oprichting van het Gilde in 1480. De vogel wordt om 13.00 uur gezegend in de Sint Martinuskerk, waarna het Gilde in steeds kleinere kringen om de schietboom trekt om kwaad uit de groep te weren en een nieuwe koning uit haar midden te accepteren. Na de ceremonie schieten notabelen op de vogel, waarna de leden van het Gilde kunnen schieten op de “vogelvrije” vogel. Het publiek krijgt tijdens al deze handelingen deskundige uitleg door een lid van het Gilde.

Koning

De installatie van de nieuwe Koning vindt plaats direct nadat de vogel is afgeschoten en gebeurt volgens eeuwenoude traditie. De winnaar van de Burgerkoning-wedstrijd wordt de persoon die de vogel losschiet en is komend jaar Burgerkoning van Weert. De titel brengt geen verplichtingen met zich mee, maar de Burgerkoning is van harte welkom om aan de activiteiten van het Gilde deel te nemen.

Dus als je van traditie en schieten houdt, meld je dan aan voor het Koningsschieten en de wedstrijd om Burgerkoning van Weert te worden. Aanmelden kan ter plaatse bij de stand van het Gilde naast de schietinstallatie, of vooraf via het mailadres [email protected].