GGD geeft tips tegen tekenbeten

Algemeen Weert 1 reactie 5 min. leestijd
Foto via Depositphotos (Erik_Karits)

GGD Limburg-Noord voert deze week weer campagne voor de teek. Niet omdat het beestje zo geweldig is. Wel omdat het goed is om te weten hoe je een tekenbeet voorkomt. Ook is het goed om te weten hoe je een teek herkent en hoe je hem zo snel mogelijk goed verwijdert. Daarmee verminder je de kans op de ziekte van Lyme.

Risicogroep

Eén op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De afgelopen 20 jaar zie je een stijgende lijn in het aantal Lyme-besmettingen. Met een lespakket en fotowedstrijd richt de GGD zich dit jaar vooral op basisschoolkinderen en hun ouders/verzorgers. Een belangrijke risicogroep die, net als de teek, van april tot oktober graag met blote benen door het hoge gras struint.

Wat zijn teken?

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Een teek kan bijten. Vaak kan dat geen kwaad, maar soms word je er ziek van. Het is daarom belangrijk om te controleren op tekenbeten na het bezoek aan de natuur. 

Een van de bekendste ziektes die een teek kan overbrengen heet de ziekte van Lyme. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een steeds groter wordende rode kring of vlek op de plaats waar de teek heeft gebeten. Deze kan tot drie maanden na de beet zichtbaar worden. 

Lespakket en fotowedstrijd voor basisschoolklassen

Om docenten te helpen dit belangrijke thema een plekje te geven in het lesprogramma, ontwikkelden de GGD’en dit jaar een lespakket over de teek. In het lespakket bevinden zich onder andere een kennisquiz, schooltv-filmpjes, posters en een nieuwsbrief met praktische tips voor ouders. Daarnaast kunnen klassen een grappige, creatieve en/of bijzondere foto inzenden waaruit blijkt dat de toolkit is gebruikt om de teek te lijf te gaan. De klas met de beste foto wint een toffe prijs: een uitje naar de bioscoop voor de hele klas.

Vijf tips om de kans op een tekenbeet te verkleinen

Een tekenbeet kan niet 100% voorkomen worden. Met deze vijf tips wordt de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk:

  1. Wees alert op plekken waar je teken tegenkomt: bossen, parken, heide, duinen en tuinen.
  2. Blijf zoveel mogelijk op het pad.
  3. Draag bedekkende kleding zoals dichte schoenen, lange mouwen en lange broek.
  4. Smeer zalf met DEET op je huid.
  5. Gebruik spray met DEET op je kleding.

In het groen? Controle doen! 

Om ziek worden na een tekenbeet te voorkomen, is het belangrijk te controleren op tekenbeten na een uitje in de natuur of op een plek waar teken voorkomen (zoals de tuin). Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. De liezen, bilspleet, oksels, huid rondom randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens mogen bij controle niet vergeten worden. 

Wat te doen bij een tekenbeet?

Helaas komt een tekenbeet ondanks voorzorgsmaatregelen toch regelmatig voor. Bij een tekenbeet gelden de volgende adviezen:

  1. Verwijder teken zo snel mogelijk met een tekentang of een puntig pincet en ontsmet daarna de huid met alcohol.
  2. Noteer in je agenda waar op je lichaam je de teek vond.
  3. Let tot drie maanden na de beet op klachten zoals een rode kring of vlekken op de plek van de beet en griepachtige verschijnselen.

Neem bij klachten of bijzonderheden contact op met je huisarts. 

Meer informatie

De website www.weekvandeteek.nl staat vol informatie over teken en het voorkomen van tekenbeten. Op www.tekenradar.nl meld je je tekenbeet om anderen inzicht te geven in waar en wanneer de kans op een tekenbeet het grootst is. GGD Limburg-Noord adviseert volwassenen en/of hun kinderen die vaak in de natuur zijn om de app Tekenbeet te downloaden: www.rivm.nl/tekenbeet.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
1 reactie