In dansen stop je iets van je ziel

Algemeen Human interest Spotlight Weert Reageer 5 min. leestijd

Dansen is meer dan bewegen alleen. “Het is een kunstvorm, waar je iets van je ziel instopt. Je gaat gewoon, je denkt nergens meer over na en laat je leiden door je lichaam”, vertelt Myrthe Geerlings (18 jaar). Vanaf haar vierde jaar danst ze bij RICK. Met de passie die ze voor dans heeft ontwikkeld, wil ze verder. Sinds dit schooljaar volgt ze de opleiding Docent Dans bij ArtEZ in Arnhem.

Door de jaren heen

Als kind kan Myrthe al niet stilzitten. “Ik dwarrelde de hele dag rond.” Haar ouders doen haar op kleuterdans en turnen, waar Myrthe haar energie kwijt kan. Ze vindt de kleuterdans van RICK-dansdocent Aukje Delnooz geweldig. Daarna volgt dansmix waarbij jonge kinderen kennismaken met diverse dansstijlen. Op zevenjarige leeftijd kiest ze bij RICK voor klassiek ballet en combineert dat op latere leeftijd met moderne dans. Ze krijgt onder andere les van docent Sandra Höpfner-Buchnitzki “Mijn dansmoeder”, zegt Myrthe met warmte in haar stem. “Sandra is een voorbeeld voor mij. Ze bracht me de liefde en waardering bij voor de klassieke dansvorm met al haar etiquette. Door de jaren heen heeft ze me zien groeien en me op weg geholpen om van dans mijn beroep te kunnen maken.”

Hoogbegaafd

Op school blijkt Myrthe al snel hoogbegaafd te zijn. Het leren, maar ook het dansen gaat haar gemakkelijk af. Haar ouders stimuleren Myrthe om naast het dansen een muziekinstrument te gaan spelen. Met de gedachte dat je ook ‘weleens moeite voor iets moet doen’. Het wordt de harp, vanwege de mooie klank. Myrthe oefent iedere dag twintig minuten. “Harp spelen, doe je niet zomaar. Naast het noten lezen heeft de harp me geleerd om door te zetten en hard voor iets te werken. Een ervaring die me nu bij de docentopleiding dans goed van pas komt.”

Docent Dans

Ter voorbereiding op de opleiding in Arnhem doet Myrthe auditie voor de opstapcursus Dans bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze wordt aangenomen en geplaatst in de groep gevorderden. “De opstapcursus me heeft geholpen om me voor te bereiden op de audities voor de Docent Dans opleiding in Arnhem.” Myrthe danst zich er glansrijk doorheen. De overgang van amateur naar professioneel dansen vraagt om een andere mindset. “Als professional dans je niet meer alleen voor je plezier.” Hier beseft Myrthe dat een carrière als danseres maar voor weinigen is weggelegd. Om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, kiest ze vervolgens bewust voor de Docent Dans bij ArtEZ in Arnhem. “Ik vind het leuk om anderen wat te leren. Te zien hoe iemand groeit en te weten dat je daar een aandeel in hebt gehad.” Laatst moest ze voor de opleiding lesgeven aan haar klasgenoten. Het werd een les floorwork, een aftakking van moderne dans die ook inspiratie haalt uit verschillende stijlen. Hierbij worden allerlei bewegingen op de vloer uitgevoerd. “Het was leuk om te zien dat de klas de oefeningen opvolgde en steeds beter werd.”

Hard werken

De liefde en ambitie om voor zichzelf te dansen, heeft Myrthe nog steeds. Aan het eind van de schooldag is ze vaak nog te vinden in de dansruimte. “Ik dans dan spontaan wat er in me opkomt.” Ook vindt ze het heerlijk om iedere week speciaal naar Weert terug te komen voor de danslessen bij RICK. Nu weleens waar met steeds meer interesse voor de manier waarop docent Sandra Höpfner-Buchnitzki lesgeeft. Maar het allermooiste blijft het optreden. “Ik geniet ervan om iets waar je hard voor hebt gewerkt, de wereld in te sturen en te zien hoe het publiek daarvan geniet.”

RICK biedt verschillende danslessen aan. Variërend van kleuterdans tot klassiek ballet, moderne dans, pilates en Dansend in balans voor ouderen. Vraag een gratis proefles aan via www.rickraakt.nl/dans.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie