Komedie over het samengestelde gezin te zien in het Munttheater

Foto door Annemieke van der Togt

Met Pasen voor de deur zullen veel families ervaren dat feestdagen soms best een uitdaging kunnen zijn, om het voorzichtig te zeggen. Zet de familie aan het paasontbijt en het is niet onwaarschijnlijk dat er spanningen ontstaan. Maar zet aan die tafel een samengesteld gezin – dus de exen, hun nieuwe partners en bijbehorende kinderen – en je bent verzekerd van vuurwerk. Van hilarisch ongemak tot hoogoplopende ruzies. Dat, in een notendop, is de situatie van de voorstelling Familiespel: een tragikomedie die op woensdag 12 april in het Munttheater te zien is.

Familiespel

Hoofdpersonages in Familiespel zijn Elisabeth (Jacqueline Blom) en Nicolaas (Mark Rietman). Zij hebben twee kinderen en zijn gescheiden. Elisabeth en Nicolaas delen na deze scheiding eigenlijk alleen nog de zorg voor hun twee kinderen, en hun vakantiehuis. Met goede voornemens en met trots op hun moderne familie besluiten zij daar met hun nieuwe, jongere partners (gespeeld door Annick Boer en Bas Hoeflaak) en (bonus)kinderen samen de feestdagen door te brengen. Ondanks deze nieuwe relaties en het verlangen naar harmonie blijken Elisabeth en Nicolaas nog steeds erg met elkaar verbonden.

Tragikomedie

‘Familiespel’ is een gelaagde tragikomedie over een samengesteld gezin. Onder de ogen van je ex-partner krijgt je nieuwe relatie een heel andere glans; in aanwezigheid van je nieuwe vlam blijkt dat je ex niet alleen deel van je verleden, maar ook van je identiteit uitmaakt. 

Vier topacteurs spelen bijzondere dubbelrollen: ze spelen naast volwassen personages ook de kinderen die, in het kielzog van de keuzes van hun ouders, met elkaar opgezadeld zitten.

Steeds meer samengestelde gezinnen in Nederland

Naar onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide in 2017 ruim een half miljoen minderjarige kinderen op in een samengesteld gezin. Dat is maar liefst 16% van alle minderjarige kinderen in Nederland. En in twee op de drie gevallen gaan die samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar, meldt de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Situaties waar steeds meer mensen mee te maken krijgen en dit roept een hoop lastige vragen op: hoe ga je als exen met elkaar om? Hoe bouw je een band op met de kinderen van je nieuwe partner? En wat doe je als je bonuszus jouw moeder ook opeens ‘mama’ noemt?

Allemaal vragen waarmee scenarist Marijke Schermer aan de slag ging. Ook de acteurs gaven soms voorbeelden voor het scenario van Familiespel, zij zijn immers zelf ook ervaringsdeskundigen. Kortom: een humoristische avond vol herkenbaarheden.

Tickets

Woensdag 12 april staat Familiespel in het Munttheater. Tickets zijn te koop via https://www.munttheater.nl/agenda/familiespel of bij de theaterkassa van het Munttheater.