Kijkje nemen bij kunstenaars tijdens KunstINkijk op Paasmaandag

Plaats een reactie

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het atelier van een kunstenaar? Na drie jaar afwezigheid door corona, organiseert stichting Kunstcentrum Weert als vanouds de KunstINkijk op Paasmaandag. Dit jaar alweer voor de 31ste keer.

Op 10 april openen tussen 11.00 en 17.00 uur zeventien professionele kunstenaars hun deuren voor het publiek op 12 locaties.

Om 10.00 uur opent wethouder Suzanne Winters officieel de atelierroute in de Theuniskapel aan de Altweerterkapelstraat 6 in Weert. Daar is ook de overzichtsexpositie te zien, met van iedere deelnemende kunstenaar minimaal één werk. Zowel de overzichtsexpositie als de ateliers zijn gratis te bezoeken.

Binnenlopen

“Het mooie van de KunstINkijk is dat je gewoon kan binnenlopen bij de kunstenaars. Je ziet waar ze mee bezig zijn en hoe iets tot stand komt”, zegt kunstenares en medeorganisator Helmi Coenders. “Het is een laagdrempelige manier om met kunstenaars en hun werk in aanraking te komen.” Overal op de atelierroute is een kunstenaar aanwezig.

Kunstenaars die zelf geen atelier hebben, delen een locatie op de atelierroute. Zoals in het Kunstcentrum en het buurtcentrum Fatima. Je hoeft niet alle ateliers te bezoeken. Je kunt er ook een aantal uitkiezen. Dat de overzichtsexpositie in de Theuniskapel is, is uit nood geboren. Vanwege het gebrek aan expositieruimte voor professionele kunstenaars in Weert.

Verschillen

Kunstenares Yvonne Schroeten omschrijft het atelier als een soort heilige ruimte. “De plek waar je heerlijke momenten beleeft en je eigen wereld creëert.” Ze moedigt iedereen aan om meerdere ateliers te bezoeken. Niet alleen vanwege de diversiteit aan kunstdisciplines, zoals textiele werken, fotografie, keramiek of tekenen en schilderen. “Maar ook om te zien dat het bij de ene kunstenaar keurig netjes is, terwijl het bij de ander een grote chaos is. Die verschillen maken het juist leuk.”

Nieuw begin

Drie jaar was het stil rond de KunstINkijk. Voor coronatijd was het een begrip in Weert en kwamen honderden mensen naar de ateliers. Maar door corona is er veel veranderd. “Het voelt als een nieuw begin”, zegt Helmi Coenders. “Tijdens corona hebben de kunstenaars vele nieuwe werken gemaakt, maar ze konden die niet tonen aan het publiek. De KunstINkijk is de gelegenheid om deze nieuwe werken te tonen en te bekijken.”

Jonge kunstenaars

Stichting Kunstcentrum Weert bestaat volgend jaar veertig jaar. Momenteel zijn er 22 professionele kunstenaars lid. Naast de oudere garde, zoals Bernard Visser, Rob Kars en Jack Vreeke, zijn er steeds meer jonge kunstenaars. Zoals Daphne Hovers, Saskia Keijzers en Jarka Vranovsky. Jarka is multidisciplinair. Ze combineert mode, textiele vormgeving, digitale fotografie en nog veel meer. “Mijn vriendin en kunstenares Daniëlle Beckers droeg me voor bij de ballotagecommissie.” Onderdeel zijn van de groep geeft Jarka zelfvertrouwen en de drive om door te gaan. Saskia Keijzers neemt sinds een paar jaar deel aan de KunstINkijk. Ze maakt beelden en heeft een atelier en kleine galerie in Swartbroek. Het leuke van de KunstINkijk vindt ze de andere setting. “Het atelier verandert van werkruimte in een ontmoetingsplek en inspiratiebron. Het gaat om het proces en de weg ernaartoe!” De kunstenaars nodigen iedereen om een kijkje te komen nemen in de ateliers.

Meer informatie: www.kunstcentrumweert.nl/kunstinkijk-2023.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie