Overweldigende belangstelling bij lezing D’n Advekaot

Update – Vrijdagavond 28 april moesten er stoelen worden bijgezet. Zo druk was het bij de lezing van Gerard Stals over Les Beaux Champs in de Heilige Hartkerk op Altweerterheide. In de volksmond beter bekend als D’n Advekaot.

De lezing werd georganiseerd door stichting De Aldenborgh. Ron Peeters, voorzitter van de dorpsraad Altweerterheide heette iedereen welkom en merkte op dat de pastoor zou willen dat hij iedere zondag zo’n volle kerk zou hebben.

Onjuistheden

Gerard Stals ontrafelde in z’n lezing enkele onjuistheden over Les Beaux Champs en de familie Wenmaekers, die het landgoed kocht en er woonde. Via allerlei bronnen, kasdaster, genealogie en krantenarchieven, kwam hij erachter dat advocaat Leopold Wenmaekers en zijn broer Jerôme de grond van de Kruispeel in 1863, of zoals in het register staat in 1865, heeft gekocht. Dus niet in 1850. Het jaartal dat in veel boeken en op internet staat. De woning, met de naam Les Beaux Champs (Schone velden), werd in 1876 gebouwd in eclectische stijl. Een stijl met een vrije combinatie van elementen uit verschillende historische stijlen of stromingen.

In zijn lange zoektocht naar informatie, achterhaalde Gerard Stals dat de geboorteplaats van Leopold niet Stockheim in Duitsland moet zijn geweest, maar waarschijnlijk Stokkem in België. “Wellicht verkeerd genoteerd en later door allerlei instanties overgenomen.” Halverwege de lezing konden de aanwezigen hun hoofd even leegmaken en de benen strekken. In een stoet ging het naar de ernaast gelegen basisschool St. Jozef. Hier werden, onder het genot van een drankje, nog meer verhalen van vroeger met elkaar gedeeld.

Brand

Terug in de kerk zette Gerard zijn verhaal voort. Door een oud krantenartikel ontdekte hij dat er brand heeft gewoed in Les Beaux Champs. Les Beaux Champs was in tweeën gedeeld. Aan de ene kant woonde Leopold Wenmaekers en aan de andere kant ene Theodore Roef. De brand die bij T. Roef begon, sloeg over naar andere woning en legde Les Beaux Champs helemaal in as. “Dit betekent dat de huidige woning niet meer in originele staat is, zoals Monumentenzorg aangeeft, maar na de brand in 1883 grotendeels is herbouwd. Het ‘nieuwe’ pand werd ook niet meer door Leopold bewoond, maar vanaf die tijd door zijn zoon Ernest en dochter Marie.” Bij z’n sterven liet zoon Ernest 10.000 gulden na aan het dorp Altweerterheide, waarmee alle schulden van de in 1936 gebouwde kerk konden worden voldaan.

De toekomst

Les Beaux Champs werd verkocht aan derden en in 1950 kochten Chris Cuijpers en een broer van hem het. Twee broers van Chris startten daar een onderneming dat later zou uitgroeien tot Straalbedrijf Gebr. Cuijpers Weert BV. Het bedrijf lag in het natuurgebied GrensPark Kempen~Broek. Mede door inspanningen van ARK Natuurontwikkeling, gemeente Weert en de provincie Limburg lukte het om het bedrijf naar het industriegebied aan de Lozerweg te verplaatsen. Zo kon het natuurgebied zich verder ontwikkelen. Vervolgens is Ingrid Cuipers, de dochter van Chris, bezig om het landhuis Les Beaux Champs een recreatieve functie te geven. Met onder andere twintig slaapplaatsen in de vorm van plattelandskamer, Bed & Breakfast en een wandel- en fietscafé.

Update: Leopold Wenmaekers is geboren in Stokkem. Na de afscheiding van België zijn zijn ouders verhuisd naar Maastricht, waar Leopold tot 1877 als advocaat werkte. Door de opheffing van het Gerechtshof verhuisde hij in dat jaar naar Den Bosch, waar hij eerst als advocaat en later als procureur werkte.

Leopold zelf heeft nooit op Les Beaux Champs gewoond, maar zag het als zijn buitenverblijf. Zijn zoon Ernest en dochter Marie zijn er in 1883 permanent gaan wonen. Het landgoed werd in 1885 bijna volledig verwoest door een brand.

De landbouwer in dienst van Wenmaekers was niet Theodore Roef, maar Theodorus Roefs uit Maarheeze.

In 1950 nam Christ Cuijpers uit Ittervoort het landgoed over van Galiart, Breukers en Steegmans, die het na de dood van Marie in 1938 hadden gekocht. Wullem, de broer van Christ, had niets met Les Beaux Champs te maken en was enkele jaren eerder op het Wijffelterbroek in Altweerterheide gaan wonen.

Thieu, de oudste zoon van Christ, nam later de boerderij over en vier andere zonen startten in 1964 op het terrein van Les Beaux Champs met hun straalbedrijf.

Op dit moment is Ingrid Cuijpers, de dochter van Thieu, de eigenaresse van het landgoed en is ze bezig met de renovatie/restauratie van het landhuis.

Meer informatie: https://weertnatuur.blogspot.com/2020/08/les-beaux-champs.html


Een bijdrage van Arjanne van Voorst