Stukje industriële historie van Weert tegen de vlakte

Algemeen Economie Weert 2 reacties 1 min. leestijd

De laatste naam die tegen de gevel hing was VDL Castings. Maar inmiddels staat er vrijwel niets meer van de voormalige ijzergieterij overeind, behalve een bijgebouw en de hoofdentree. Alles is met de grond gelijk gemaakt.

Met de sloop van de fabriek aan de Lozerweg is een stukje industriële geschiedenis verdwenen. Voordat VDL in 2016 de ijzergieterij overnam, heette deze Componenta en daarvoor De Globe. De gieterij in Weert specialiseerde zich in het maken van complexe gietstukken voor o.a. vrachtwagens, grondverzet en wegenbouwmachines.

De fabriek, gebouwd in 1965, was ruim 50 jaar oud en een mooie foto van de bouw hiervan is bewaard gebleven in het archief van het Erfgoedhuis Weert. Bijna 60 jaar later is er bijna niets meer van over.

Begin 2021 sloot de fabriek haar deuren als gevolg van verminderde vraag door de coronacrisis en concurrentie uit lagelonenlanden. De fabriek kende overigens de afgelopen jaren al lastige tijden. De overname door VDL volgde na een faillissement van Componenta.

Bekijk een video: https://youtu.be/V5RJLWIfwuw

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties