Groots eeuwfeest parochiekerk Stramproy

Honderd jaar na dato staat de St. Willibrorduskerk in Stramproy nog steeds midden in de Rooyer gemeenschap. Vele parochianen, vrijwilligers en verenigingen hielpen op zondag 7 mei 2023 mee om van het 100-jarig jubileum een groots feest te maken.

Het begon in de ochtend met de processie naar de kerk. Voorop liep de fanfare St. Willibrordus, gevolgd door de communicantjes en zes priesters. Te weten: hulpbisschop De Jong, oud-bisschop Frans Wiertz, pastoor Amal, pastoor Notermans, Guido Kessels en Marc Kessels De stoet werd afgesloten door de schutterijen St. Catharina en St. Antonius uit Stramproy.

2 x 10 weesgegroet, afsluitend met het Onze Vader

De kerk was goed gevuld. Ook burgemeester Raymond Vlecken en zijn vrouw waren aanwezig. Iets vroeger dan gepland kwam de processie bij de kerk aan. Hulpbisschop De Jong wist daar wel raad mee. Hij stelde voor om twee keer tien weesgegroet, afsluitend met het Onze Vader, te bidden en daarna even te relaxen. Vervolgens feliciteerde hij de parochianen met het 100-jarig bestaan van hun kerk. “Deze kerk was en is nog steeds een thuis voor veel mensen. Wie van u is hier gedoopt?” Vele vingers gingen omhoog. “Wie van u heeft hier de eerste communie gedaan of is hier getrouwd?” Steeds minder vingers gingen omhoog. Maar het geeft wel aan hoeveel de kerk en de kerkgemeenschap betekent. 

Gedenksteen

Aansluitend aan de hoogmis onthulde en zegende hulpbisschop De Jong de gedenksteen bij de hoofdingang van de kerk. Harrie Creemers heeft de steen in de muur gemetseld. “Bij de bouw van de huidige kerk is ook een gedenksteen bevestigd”, vertelt kerkmeester Tjeu Ramaekers. “Die steen is aan een andere zijde van de kerk te zien.”

Gratis lunch

Ondertussen schoven een kleine vijfhonderd mensen aan voor de gratis maaltijd op het kerkplein. Aan lange tafels werd gezellig gebuurt en contacten aangehaald. Onder het genot van de soep en broodjes genoten de mensen van de optredens van de Volksdansgroep uit Stramproy. De vele kinderen konden hun energie kwijt op het springkussen en later de ballonnenclown Creating Memories.

Erwin van Marissing, één van de organisatoren, is bijzonder trots op het grote aantal aanwezige kinderen. “We hebben een blij geloof. Jezus wil voor iedereen een vriend zijn. Al krijgen de kinderen er maar iets van mee. Ze zijn toch in de kerk geweest en je weet nooit of ze later aan dit eeuwfeest terugdenken.” Voor pastoor Amal was het ook een bijzondere dag. “Ik ben blij en dankbaar dat we het 100-jarig bestaan met elkaar hebben kunnen vieren. De kerk blijft bestaan, want het gaat om het hart van mensen.” 

Muziek en tentoonstelling

Na de koffie en vlaai is het tijd voor de muzikale inloopmiddag. In de kerk kunnen de mensen de tentoonstelling bekijken over 100 jaar St. Willibrorduskerk. Gemengd koor DaCapo bijt de spits af. Terwijl ze aan het zingen zijn, begint het buiten te regenen. Maar dan zit iedereen al binnen. Een betere timing had niet gekund. Er volgen optredens van: het Jeugdorkest ElTuRo, zangeres Aggie Corstjens en het koor Enjoy Tungelroy. Er volgt een korte pauze om de benen te strekken. Vervolgens vraagt presentator Frans Henderikx Geer Peeters naar voren. Geer heeft uit een flink stuk hout de engel nagemaakt, die op een graf in Molenbeersel staat. Geer vertelt onder andere dat hij daar twee jaar mee bezig is geweest. Met optredens van zangeres Esther Snijders uit Stramproy, het Taizé-koor en orgelspel van Hans Maes, komt er een einde aan het eeuwfeest waar jong en oud van heeft genoten.

In september en oktober volgen nog een rondleiding door het kerkgebouw, een fototentoonstelling, een escaperoom en wellicht St. Willibrordus bier.


Een fotobijdrage van Arjanne van Voorst