Op pelgrimage met Fransciscus – nieuwe tentoonstelling in Museum W

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Van 13 mei t/m 29 oktober 2023 presenteert Museum W in Weert de solotentoonstelling ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’. Het oeuvre van Franciscus bestaat uit schilderijen, keramiek en fotografie. Met zijn werk toont de kunstenaar een brede kijk op de mens en maatschappij. De kunst van Franciscus spreekt aan, is scherp, maatschappelijk relevant en soms humoristisch.

Frans Franciscus

Franciscus is een kunstenaar met een sterk ontwikkeld historisch bewustzijn. Hij ontleent zijn thema’s aan de kunstgeschiedenis, mythologische en Bijbelse verhalen en de actualiteit. Hij laat historische overleveringen in zijn schilderijen samensmelten met hedendaagse situaties. Zijn werken zijn daarnaast vaak geïnspireerd door de klassieke Europese schilderkunst, bijvoorbeeld door meesterwerken van Caravaggio, El Greco en Rubens. 

Door herkenbare scènes uit de Westerse beeldcultuur te transformeren tot eigentijdse werken, is het werk van Franciscus altijd actueel. Ook in de onderwerpkeuze toont Franciscus engagement en schept hij ruimte voor reflectie en een bredere kijk op de mens. Thema’s als diversiteit, gender, klimaat, sociale misleiding en ongelijkheid komen daarbij aan de orde. 

Solo ‘Adagio Violente’ in Museum W

Franciscus is vanaf de jaren negentig bekend met zijn herkenbare en figuratieve schilderijen op groot formaat. Later kwam daar ook keramiek bij. Vanaf 2012 werkt hij eveneens samen met Rienus Gündel Franciscus. Onder de naam Franciscus & Franciscus verwierven zij faam met hun sterk gestileerde fotografische portrettenseries. Zij combineren hierbij het digitale medium fotografie met klassieke portretkunst. 

‘Adagio Violente’ toont naast ouder werk ook veel nieuw werk. Dit nieuwe werk is niet eerder museaal tentoongesteld. De tentoonstelling neemt je mee door de wereld van Frans Franciscus, met verhalen die perfect aansluiten bij de universele levensthema’s in de collectiepresentatie van Museum W.  

Digitale tour

Het werk van Franciscus kent vele (kunst)historische en mythologische verwijzingen. Middels een digitale museumtour worden de verhalen achter het werk toegelicht. Tekst en beeld geven extra verdieping en achtergrondinformatie bij de gelaagde schilderijen, sculpturen en fotoportretten. De tour is gratis en te vinden op de website van Museum W.

Collectiepresentatie van Museum W

Het nieuwe Museum W, midden in het centrum van Weert, is een huis vol verhalen over identiteit en zingeving. Met als fundament de rijke regionale en religieuze collectie en de waardevolle kennis daarover. In het museum leg je als bezoeker een cultuurhistorische route af langs belangrijke levensthema’s waarmee ieder mens, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, mee te maken heeft of krijgt. Meer informatie op www.museumw.nl.

Praktische informatie

  • Wat: nieuwe tentoonstelling ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’
  • Waar: Museum W, Meikoel 2 in Weert
  • Wanneer: 13 mei t/m 29 oktober 2023

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie