Plantenexcursie orchideeëntuin Gerendal en Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Kruidentuin Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Op 20 mei wordt een plantenexcursie gehouden naar de orchideeëntuin in het Gerendal met aansluitend een bezoek aan Kasteeltuin Oud-Valkenburg.

Orchideeëntuin

De orchideeëntuin ligt in het mooie Gerendal. Het Gerendal is een langgerekt droogdal, dat bekend is vanwege zijn kalkgraslanden. In de tuin, die sinds 1958 bestaat en op een graslandhelling ligt, groeit een verzameling van plantensoorten die kenmerkend is voor de Zuid-Limburgse flora. De meeste aandacht trekken de inheemse orchideeënsoorten, die in mei en juni hun bloeitijd hebben. In de orchideeëntuin van Staatsbosbeheer kun je deze planten van dichtbij bewonderen, zonder ze te vertrappen. 

Tijdens de excursie wordt er vanaf de parkeerplaats aan het begin van de Gerendalse weg over grotendeels onverharde paden naar de orchideeëntuin gewandeld, waarbij onderweg al de nodige planten van deze omgeving te zien zijn. In de tuin is er ruim tijd om de plantenrijkdom goed te bekijken. Hier is ook gelegenheid om het meegenomen lunchpakket te nuttigen. Ga voor meer informatie over de orchideeëntuin naar: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/orchideeentuin-gerendal.

Kasteeltuin

Na het bezoek aan de orchideeëntuin wordt de route vervolgd over achtereenvolgens een stuk geasfalteerde weg en veldwegen, richting Kasteeltuin Oud-Valkenburg. Om 13.45 uur staan hier gidsen klaar voor een onderhalfuur durende rondleiding door de tuin die door leden van IVN Valkenburg onderhouden wordt.

De kasteeltuin bevat een heempark, dat bestaat uit verschillende delen die in elkaar overlopen. Hierin is gekweekte en wilde flora uit de omgeving te zien, met inbegrip van een aantal gewassen uit vroegere tijden. Daarnaast is er een kruidentuin die in oud-Hollandse stijl is aangelegd. In de tuin bevindt zich ook de Sjloensmolen, een watermolen die vroeger bij kasteel Schaloen hoorde. Ga voor meer informatie over de Kasteeltuin naar: https://kasteeltuinoudvalkenburg.nl/.

Praktische informatie

  • Voor wie: leden van plantengroep Weert en overige liefhebbers van planten
  • Organisatie: Plantengroep IVN Weert e.o.
  • Datum: 20 mei 2023
  • Vertrektijd: 08.45 uur verzamelen bij Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert voor gezamenlijk vertrek per auto.
    • Vanwege beperkte parkeerplaats wordt er gevraagd zo veel mogelijk te carpoolen. Adres voor navigatie: Gerendalseweg in Schin op Geul.
    • Bij meerijden geldt een vergoeding voor de chauffeur. Kosten op grond van ANWB reiskostenvergoeding: € 30,- per auto (contant betalen).
  • Verwachte eindtijd: 16.30 uur terug in Weert.
  • Eten en drinken zelf meenemen; er is tijdens de excursie geen gelegenheid om dit te kopen.
  • Zorg voor stevige (wandel)schoenen en zo nodig regenkleding. De orchideeëntuin is gelegen op een steile helling, met smalle paden en enkele trappen.
  • Kosten: € 4,- per persoon voor toegang tot Kasteeltuin Oud-Valkenburg (zelf pinnen of gepast contant betalen).
  • Aantal deelnemers: maximaal 30
  • Aanmelden verplicht en mogelijk tot 18 mei via [email protected].