Architectuurprijs voor Sint Martinusschool

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd
Achterzijde Martinusschool na transformatie

Update 19:40u – Op zondag 25 juni werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie Hotel ‘Antje van de Statie’ in Weert de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2023 en de Publieksprijs uitgereikt. De Architectuurprijs stond dit jaar in het teken van ‘verduurzaming’. 

Architectuurprijs voor Sint Martinusschool 

De vakjury is bij de beoordeling primair uitgegaan van de architectonische waarden van het gebouw en daaraan gekoppeld de duurzaamheid, energiehuishouding en ecologie. Op 7 juni heeft zij alle genomineerd projecten bezocht en de aangeleverde achtergrondinformatie bestudeerd. 

De 10 genomineerde projecten zijn zeer divers qua ‘duurzaamheid’. Onder meer energieneutrale woningen, herbestemming van utiliteitsgebouwen, woningen en uitbreidingen of met een zeer lage CO2-afdruk en een inpassing van een monument in energiezuinige nieuwbouw. Daaruit koos de vakjury bestaande uit Lizbeth Steinbach (wethouder duurzaamheid en energie gemeente Weert), Henk Lambrichts (bouwkundige en bestuurslid WeertEnergie) en Dave Ellens (architect en voorzitter monumenten en welstandscommissie Weert) de herbestemming en restauratie van de Sint Martinusschool als winnaar. Het ontwerp is tot stand gekomen door de samenwerkende architecten André en Wendy van de Goor en Cees Metz. Aannemer is Mertens Bouwbedrijf. 

De vakjury motiveerde haar keuze met “Weert kent door de jaren diverse iconische gebouwen die elke Weertenaar kent. Sommige gebouwen zijn eden herkenningspunt in de stad of een blijvende herinnering. De Martinusschool is zo een gebouw. Je kan er op school gezeten hebben of je komt er dagelijks langs. De jury beoordeelt een gebouw op zich en in relatie tot zijn omgeving. Het gebouw op zich is na de transformatie nog herkenbaar en afleesbaar. Het heeft slimme toevoegingen met onder andere aan de Emmasingel het vergroten van de ramen in stijl met de architectuur. De achterzijde is een openbaring in de combinatie tussen oud met nieuw en heeft een verrassingseffect. Het duurzaamheidsaspect zit niet alleen in de technische eisen maar zeker ook in de architectuur bij het plan. De openbaring en verrassing komen bij de boom op het binnenplein tot uitdrukking”.

Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, ‘de onzekere linkerhand’ getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen. 

Publieksprijs voor Museum W 

Jaarlijks wordt ook het publiek uitgenodigd te stemmen voor haar favoriete project. Dit kon via een stand op de weekmarkt van zaterdag 3 juni in Weert of via de website van Architectuurlijk Weert. 

Dit jaar stemden 911 mensen. De meeste stemmen, 179, gingen naar Museum W, welke uitbreiding en restauratie door Koppen Bouw werd gerealiseerd naar het ontwerp van Maurice Mentjens. 

Een mooie tweede en derde plaats gingen naar de energieneutrale woning in Leveroy (144 stemmen) en appartementcomplex ‘De Waerd’ met 142 stemmen. 

De beste motivatie voor het winnend project werd beloond met een cadeaubon voor een diner voor twee bij Restaurant Marrees. 

Stichting Architectuurlijk Weert 

Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl

Lees het juryrapport: https://iwdg.nl/42TiLIN (PDF)

Update: Namen architecten toegevoegd.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie