Boshovense jeugd bekijkt binnenkant vuilniswagen

Leerlingen van de Odaschool en OBS de Uitkijktoren bezochten maandag de theatervoorstelling ‘De Volle Vuilkar’. Op het plein voor de Odakerk stond een vuilniswagen, of zoals de Belgen zeggen een vuilkar. Nadat de jongens en meiden van vuilnismannen Eric (Baks) en Roger (Laadmans) instructies hadden gekregen mochten ze de stalen buik van de wagen in. Daar troffen ze weggegooide spullen aan die allemaal hun eigen verhaal hebben.

Eigen verhaal

‘De Volle Vuilkar’ is geschreven door de Marrokaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali. “Het is een verhaal dat het verleden vertelt van allerlei verschillende voorwerpen”, zo vertelt vuilnisman Eric. “De voorwerpen kunnen zelf spreken en die vertellen hun verhaal”. Door middel van beweging, rookeffecten, belichting en gesproken tekst komt het vuilnis tot leven.

De fiets

Tussen al het vuil ligt bijvoorbeeld een fiets. “Het meisje die deze fiets ooit bereed is deze ontgroeid. En die fiets is uiteindelijk afgedankt”. Het weggegooide vervoersmiddel komt er in de vuilwagen achter dat het nog helemaal geen vuilnis wil zijn en komt weer tot leven.

Van een andere kant bekijken

‘De Volle Vuilkar’ is een productie van Schippers & Van Gucht Theaterwerken. Met de voorstelling hopen de makers dat het publiek niet te snel over dingen en mensen oordeelt. Eric: “We denken eigenlijk alles te zien en daardoor conclusies te trekken. De voorstelling vraagt om dingen net iets van de andere kant te belichten. Bekijk de dingen van een andere kant”.

In deze video gaan we mee met een schoolklas en zien we wat er zoal in de buik van ‘De Volle Vuilkar’ te vinden is en welke persoonlijke verhalen de spullen allemaal hebben.

Munttheater op locatie

Geen podium, geen tribune en verborgen acteurs. Maar wel op en top theater. Deze voorstelling van het gezelschap van Schippers & Van Gucht is als educatievoorstelling op locatie, bij de Odakerk in Boshoven, door het Munttheater geprogrammeerd als onderdeel van het educatieprogramma. Hij stond zondag nog op het Cultureel Lint en bleef een dag extra om deze leerlingen te inspireren. 

Bekijk een video via: https://youtu.be/0-_qNUUbNvo