Gemeente gaat bermen maaien vanwege risico op natuurbranden

Algemeen Weert 3 reacties 3 min. leestijd

Het is al langere tijd droog in onze regio en dat betekent dat het risico op natuurbranden hoog is. De brandweer is daarom extra alert op het ontstaan van brand in natuurgebieden. Om natuurbranden te voorkomen, is in overleg met de brandweer besloten om de bermen langs natuurgebieden te maaien. De struiken en het gras zijn zo droog dat ze gemakkelijk vlam kunnen vatten en het vuur kan zich daarna snel verspreiden. In de gemeente Weert wordt donderdag 8 juni gestart met het maaien van deze bermen.

Het gaat vooral om bermen direct naast natuurgebieden, waar het risico op een natuurbrand groter is. Op de volgende locaties wordt gemaaid:

 • Dr. Anton Philipsweg
 • Maarheezerhuttendijk
 • Geuzendijk, vanaf Maarheezerhuttendijk tot de grens Budel
 • Deel Trancheeweg bij Urnenvelden
 • Lozerweg, vanaf Kazernelaan tot Herenvennenweg
 • Herenvennenweg tot aan Diesterbaan
 • Heltenbosdijk tot aan Wijfelterbroekdijk
 • Wijfelterbroekdijk vanaf Heltenbosdijk tot Tuurkesweg
 • Pelmersheideweg

De gemeente start nu met het maaien omdat het natuurbrandrisico in onze regio deze week verhoogd is naar fase 2: ‘extra alert’. Bij het uitvoeren van de maaiwerkzaamheden wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid.

Wees extra alert op natuurbranden

Wees zelf ook extra alert op het ontstaan van brand in natuurgebieden. Een aantal aandachtspunten:

 • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: laat sigaretten en glas niet achter in de natuur, maar gooi ze in een prullenbak of neem ze mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei). En parkeer je auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
 • Stook geen open vuur (of vuurkorven, fakkels, etc.) in natuurgebieden.
 • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s of filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als je een situatie niet vertrouwt.
 • Als er een natuurbrand is, wacht hulp dan niet af maar vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand (niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand). Help ook andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen. Bel 112 om de locatie van de brand door te geven.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties