Geologische lezing over massa-uitsterving 65 miljoen jaar geleden

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd
Foto via Depositphotos (sdecoret)

Wat gebeurde er zo’n 65 miljoen jaar geleden, waardoor vele dier- en plantensoorten waaronder de dinosauriërs, Noord-Amerikaanse buideldieren en diverse zeedieren uitstierven? Hoe is dat uitstervingsproces verlopen? Heeft het te maken met de inslag van een enorme meteoriet op het schiereiland Yucatan bij het dorp Chicxulub in Mexico? Of was er in die tijd sprake van verhoogde vulkanische activiteit?

Aanwijzingen in gesteente

Deze ingrijpende gebeurtenis op aarde is in gesteenten terug te vinden als een dunne sedimentlaag, die verrijkt is met het zeldzame element iridium. Door geologen wordt het geduid als de overgang tussen de geologische tijdperken het Krijt (K) en het Paleogeen (Pg). Tot voor kort sprak men van de KT-grens. 

In Europa zijn diverse plekken waarop die overgang in gesteenten goed te zien is, waaronder in de Geulhemmerberg (grot en groeve) in Limburg.

Jan Smit

Op 30 juni 2023 besteedt Geologische Vereniging Mente et Malleo aandacht aan deze gebeurtenis. Emeritus hoogleraar Jan Smit is bereid gevonden om hierover een lezing te geven. Hij is op dit terrein een expert bij uitstek en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de bedoelde Krijt-Paleogeengrens. Hij kwam erachter dat bijna alle soorten van een van de belangrijkste groepen plankton in de oceaan, de planktonische foraminiferen, zeer plotseling waren uitgestorven, zonder enige aankondiging vooraf. De vondst van microtektieten, zeldzame metalen als iridium, osmium en goud, en geschokte kwartskorreltjes direct op de laatste foraminiferen, wees naar een grote meteorietinslag.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur.

Wil je deze lezing bijwonen, dan kun je je aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]. De aanmelding is pas definitief na overboeking van € 5,- op rekeningnummer NL46RABO 0113111606 ten name van de Geo. Ver. Mente et Malleo.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie