Bal Champêtre terug in Weerter buitenie

Algemeen Altweerterheide Dorpen Uitgaan Reageer 3 min. leestijd

Paersmêrrentj, Bolle Jan, Weerter Vlaaitjes, Johnny Hoes, Heikrekels, Bal Champêtre… Is het allemaal nostalgie? Herinnering aan lang vervlogen tijden? Niet alles, want het Bal Champêtre is terug van bijna niet weggeweest. Zondag 18 juni a.s. is het weer zo ver: voetjes van de (houten) vloer op de buitenie! Vanaf 13.00 uur op het speciale feestterrein aan de Zoomweg in Altweerterheide.

Bal Cham…wat?

Voor wie het niet weet (of even vergeten is), wat is een bal champêtre? Oorspronkelijk was een bal champêtre iets typisch voor agrarische omgevingen, zoals dus ook het Weerterland. Als de oogsten waren binnengehaald, was het tijd voor de boeren om te feesten. En niet alleen voor de boeren, want ook de burgermensen trokken dan graag weg van de stinkende ziêp en wâl binnen de stadspoorten om de frisse lucht van de buitenie op te snuiven en te genieten van boerenpolka’s en -walsjes op trekzakbegeleiding.

‘Achterum es kèrmes’

Alweer ruim tien jaar geleden werd op Altweert (Aovert), aan de oever van de IJzeren Man, onder patronage van De Aldenborgh en Stamtafel Weert het aloude Bal Champêtre van de Weerter buitenie hernieuwd leven ingeblazen. Het werd een daverend succes dat in de daaropvolgende jaren alleen gefrustreerd kon worden door een virus dat ook van buiten kwam.

Nu de lucht geklaard is, kan het weer, maar niet meer aan de IJzeren Man. Daarom is voor dit jaar samenwerking gevonden met de Dorpsraad Altweerterheide die de kermis op haar buitenie dit jaar nieuw leven inblaast in het derde weekend van juni. Zo wordt er een mooie draai gegeven aan een oud Weerter spreekwoord, want achterum es kèrmes bij gelegenheid van Bal Champêtre 2023.

Speciale dansvloer

Aan de Zoomweg in Altweerterheide, waar nog de geesten waren van de legendarische Karelke, Bolle Jan, Monne Lewie en Paol Ties, is een feestelijk kermisterrein ingericht en voorzien van een houten dansvloer van 100m2. Het bal wordt muzikaal aangevoerd op de live-klanken van Erik Duret als ‘Dretje’, Mark en Wilhelmien en de bekende champêtre-accordeonist Huib Hölzken. DJ Sjef Dingemans zorgt dat er geen muzikale gaten vallen in de feestmiddag. Dus, we mogen, kunnen en zullen weer. De entree is gratis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie