Inspiratiepunt De Groote Heide in Hamont-Achel officieel geopend

Fotograaf: Karolien Van Nerum

Hamont-Achel – Gisteren was het eindelijk zover: het inspiratiepunt De Groote Heide in Hamont-Achel opende officieel de deuren. Dit nieuwe toeristische onthaal- en bezoekerscentrum in het poortgebouw van de Achelse Kluis laat je kennismaken met de regio en dit op een interactieve manier die al je zintuigen weet te prikkelen. Kom jij ook graag een kijkje nemen? Kom dan naar het openingsweekend van 2 t/m 4 juni.

Grensoverschrijdend

De Groote Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied van maar liefst zesduizend hectare waar natuur en mens vrij zijn om te groeien. Om de natuur van De Groote Heide te versterken, hebben de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard de krachten gebundeld. De grensoverschrijdende regio wil zich op deze manier gezamenlijk promoten op vlak van beleving en toerisme, maar ook als vindingrijke regio. Het nieuwe inspiratiepunt De Groote Heide is dan ook een ware aanwinst voor streek.

Het gebied is ook erg in trek bij de mensen uit het Weerterland en ook burgemeester Vlecken en wethouder Van den Heuvel van de gemeente Weert waren van de partij.

Informeren en inspireren

“Het gloednieuwe inspiratiepunt is een warme beleefplek waar de stad Hamont-Achel samen met natuurgrenspark De Groote Heide bezoekers wil informeren en inspireren om de brede regio te ontdekken”, vertelt Guy Joosten, schepen van Natuur en (natuur)grensparken en tevens voorzitter van De Groote Heide. “Er wordt ingezet op verbeeldingskracht als instrument om de natuurlijke reflexen aan te wakkeren en de weg te tonen aan iedereen wiens pad De Groote Heide kruist.”

“Samen met De Groote Heide heeft de stad Hamont-Achel de voorbije drie jaar hard gewerkt aan dit mooie project,” aldus Guy Joosten. “In samenwerking met de voormalige eigenaar van de Achelse Kluis werd er nagenoeg 1,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan de stad circa 700.000 euro bijdroeg. Daarnaast mochten we rekenen op een subsidie van 300.000 euro van Limburg Sterk Merk (LSM). Zo konden we – samen met verschillende actoren uit de erfgoedkundige en toeristische sector van de regio – via een participatief traject dat ongeveer 1,5 jaar duurde, dit prachtige inspiratiepunt tot stand brengen.”

“In de eerste ruimte van het inspiratiepunt vinden bezoekers het toeristisch onthaal”, legt Ester van Sambeeck, programmamanager van De Groote Heide, uit. “Via een datatafel ontdek je wat er allemaal te beleven valt in De Groote Heide en tonen streekambassadeurs hun favoriete plekjes. Voor al jouw vragen staat er bovendien een enthousiaste onthaalmedewerker voor je klaar. Wie verderloopt, komt in het belevingscentrum terecht. Op basis van vijf thema’s wordt hier het verhaal van de Achelse Kluis en bij uitbreiding het hele De Groote Heide-gebied uit de doeken gedaan. Denk maar aan het verleden van de monniken, de verschillende bierbrouwerijen in de regio en de fauna en flora in dit prachtige natuurgebied.”

“Kortom,” concludeert Guy Joosten, “het inspiratiepunt is dé plek waar De Groote Heide haar bezoekers wil ontvangen en hen wil laten kennismaken met het hele gebied, de leukste activiteiten en meest ontspannende plekjes en dat helemaal op maat van iedere bezoeker. Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen tijdens het feestelijke openingsweekend op 2, 3 en 4 juni.”  

Programma openingsweekend

Afgelopen periode werd de laatste hand gelegd aan het inrichten van het inspiratiepunt De Groote Heide. Waar het voorbije jaar muren werden gesloopt, vloeren uitgebroken en de gevel gereinigd, worden de ruimtes momenteel ingekleed. Vanaf vandaag gaan de deuren open voor het grote publiek. Dan kan je het inspiratiepunt ontdekken vanaf 10.00 tot maar liefst 20.00 uur. Muziekliefhebbers kunnen daarna aansluiten voor het tangoconcert van muziekgroep Sonico op de site van de Achelse Kluis. Tickets voor dit zomerse concert zijn nog verkrijgbaar via www.hamont-achel.be/aha.

Achelse Kluis

Wie zaterdag 3 of zondag 4 juni zich naar de Achelse Kluis begeeft, kan deelnemen aan verschillende activiteiten die georganiseerd worden in combinatie met een bezoek aan het nieuwe inspiratiepunt. Op de planning staan onder andere stiltewandelingen, een begeleid bezoek aan het voedselbos, sessies ouder-kindyoga in het bos en een natuurwandeling met de Jutter Wombat voor rolwagengebruikers. Daarnaast is het op zondag heerlijk struinen langs de verschillende kraampjes van de eerste streekproducten- en ambachtenmarkt van de Achelse Kluis.

Meer informatie

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt tijdens het feestelijke openingsweekend van het inspiratiepunt De Groote Heide? Je ontdekt het gevarieerde aanbod aan activiteiten op https://degrooteheide.eu/openingsweekend. Wegens de verwachte drukte, reserveer je best vooraf een plekje voor je favoriete activiteit(en).


Een fotobijdrage van Karolien Van Nerum