Lezing ‘375 jaar onderwijs in Weert?’ door Peter Giesbers

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

Op maandag 19 juni 2023 zal Peter Giesbers een boeiende lezing geven met als titel “375 jaar onderwijs in Weert?”. Het evenement vindt plaats om 19.30 uur in de Brasserie-hotel Antje van de Statie, gelegen aan Stationsplein 1, 6001 CH in Weert. De toegang is gratis voor alle geïnteresseerden.

Dit jaar viert het (Bisschoppelijk) College zijn 375-jarig bestaan. Al sinds de oprichting van het geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh in 1939 hebben vele professoren, docenten en leerlingen van het College actief deelgenomen aan de geschiedbeoefening in Weert. Echter, er blijft nog veel onbekend over de beginjaren van het onderwijs in Weert.

Wie waren de kanunniken?

De lezing van Peter Giesbers zal zich richten op dit onderwerp. Er was namelijk niet zomaar ineens een Latijnse School in Weert. Oud-archivaris Jos Wassink heeft in zijn proefschrift al uitgebreid informatie verstrekt, maar er zijn nog tal van onbeantwoorde vragen. Wie waren bijvoorbeeld de kanunniken die de school hebben gesticht en hoe zijn zij in Weert beland? Wat werd er precies onderwezen op de scholen en met welk doel werden de leerlingen opgeleid? Daarnaast is het interessant om te weten wie ons heeft geïnformeerd over de kanunniken en welke bronnen hij of zij tot zijn of haar beschikking had.

Franse tijd

Ook zal er tijdens de lezing aandacht worden besteed aan de leraren, rectoren en leerlingen van destijds. Ondanks de bijna fatale impact van de Franse tijd, heeft het onderwijs in Weert toch positieve impulsen gekend, anders zou het College vandaag de dag niet zijn 375-jarig bestaan vieren.

Over Peter Giesbers

Peter Giesbers, de spreker van de avond, heeft een rijke achtergrond in het onderwijs. Hij werd geboren in Horssen in het Land van Maas en Waal, maar zijn familie komt voornamelijk uit Noord-Limburg. Na zijn middelbare school bij de Paters van de Heilige Geest in Weert, doorliep de heer Giesbers de ‘ouderwetse’ kweekschool in Veghel en Breda. Hij was tien jaar werkzaam als onderwijzer in Breda, terwijl hij in die periode studeerde in Breda en Rotterdam, waar hij zijn afstudeeropdrachten in de middelnederlandse taal- en letterkunde voltooide.

Na een succesvolle sollicitatie in 1982 trad hij toe tot het Bisschoppelijk College, waar hij 33 jaar lang als leraar Nederlands werkzaam was. Sinds zijn pensionering in 2015 is hij als vrijwilliger verbonden aan het gemeentearchief Weert.

Mis deze fascinerende lezing over de geschiedenis van het onderwijs in Weert niet. Kom op maandag 19 juni om 19.30 uur naar Brasserie-hotel Antje van de Statie en laat je informeren door Peter Giesbers. De toegang is gratis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie