Ontdek de eeuwenoude monumenten van Weert tijdens exclusieve rondleidingen

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 5 min. leestijd

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis van Weert? Dan is een bezoek aan de prachtige monumenten Paterskerk en Abdij Maria Hart in Weert een absolute aanrader. Er worden exclusieve rondleidingen aangeboden waarbij je kunt genieten van de rijke historie en de serene sfeer van deze bijzondere plekken. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis of spiritualiteit, deze rondleidingen bieden een unieke en verrijkende ervaring voor iedereen.

Paterskerk, het klooster en de werkhuizen

Een van de rondleidingen vindt plaats op zondag 4 juni 2023 en brengt je naar de Paterskerk, het klooster en de werkhuizen van de Minderbroeders Franciscanen. De wandeling start in de grote kerk, waar je een korte presentatie krijgt over de geschiedenis van de kerk en de grafkelders van de graven van Horne.

Vervolgens breng je een bezoek aan de onlangs ontdekte grafkelder met een mergelstenen muur, een fundament van kasteel de Aldenborgh. De rondleiding voert je verder langs het neogotische monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum. Je wandelt richting de kapel/priesterkoor, waar je kunt genieten van het orgelkas dat destijds is gebouwd door Van Dinter in 1851. Daarna bezoek je het 17e-eeuwse barokke hoogaltaar en de achtergelegen kapellen en Portiuncula kapel.

Verderop in de tuin ontdek je de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13e-eeuwse slotgracht. De rondleiding eindigt op de zolder, waar je bouwsporen uit het verleden kunt bewonderen en de geheime schuilkamer van de minderbroeders franciscanen kunt zien. Na afloop van de rondleiding kun je genieten van een ‘eigen’ kloosterbiertje.

Abdij Maria Hart aan de Maasstraat

Een andere fascinerende rondleiding vindt plaats op zondag 18 juni en zondag 30 juli 2023 en brengt je naar de abdij Maria Hart aan de Maasstraat. Deze abdij, oorspronkelijk gesticht in 1442 als abdij Maria Wijngaard, is nu de thuisbasis van de zusters Birgittinessen.

De rondleiding begint in de prachtige kapel, waar zuster Concezione, moeder-abdis van de orde, je zal verwelkomen en je meer zal vertellen over de huidige kloostergemeenschap en de stichtster van de orde, de H. Birgitta.

Vervolgens bezoek je de oude ontvangstruimte met het getraliede raam waarachter de slotzusters vroeger familiebezoek ontvingen. Slotzuster Franciska zal daar vertellen over haar ervaringen in het kloosterleven. Daarna volgt een bezoek aan de bovenkapel met de biechtkamer van de zusters en de kapittelzaal. Je krijgt de kans om de zoldergewelven van de kapel te verkennen en een glimp op te vangen van de hutkoffers van de allereerste zusters.

Na deze indrukwekkende ervaring kun je genieten van een mini-pavlova en een kopje koffie. Vervolgens bezoek je de kloostertuin met een toelichting op het radaronderzoek naar de afgebroken ‘Hoogkerk’. Het kloosterkerkhof en de Lourdesgrot uit 1936 zijn ook onderdeel van de rondleiding. Je kunt de rondleiding afsluiten met een bezoek aan het gastenverblijf, waar je een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kunt kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat volledig naar de restauratie en exploitatie van het klooster.

Tijd en kosten

De rondleidingen starten op zondag om 11.00 uur, duren ongeveer 2 uur en kosten €15,- per persoon. Het is een unieke kans om de verborgen plekjes van Weert te ontdekken die zelfs de inwoners vaak over het hoofd zien. Dompel jezelf onder in de geschiedenis en spiritualiteit van Weert en laat je inspireren door het rijke verleden en de schoonheid van deze bijzondere locaties.

Meer informatie

Voor meer informatie en het boeken van de rondleidingen, kun je terecht op de website van WeertZZZ: https://www.weertzzz.nl/.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie