Hoe word je ballerina?

Plaats een reactie

Als klein meisje wist Sara (9 jaar) uit Heeze al dat ze ballerina wilde worden. Maar hoe word je dat? Dansdocent Aukje Delnooz bij RICK zag haar talent en wees Sara de juiste richting op. Naast de basisschool volgt Sara nu dansles bij de Nationale Ballet Academie in Amsterdam. “Ik wil de beste ballerina ter wereld worden.”

Op spitzen

Bij RICK krijgen leerlingen de mogelijkheid om zich op motorisch, expressief, persoonlijk, sociaal en artistiek gebied te ontwikkelen. Ongeacht leeftijd of niveau. Sara glundert als ze over haar droom, ballerina worden, vertelt. “Ik hou heel erg van dansen en word er blij van.” Op driejarige leeftijd ging ze op peuter- en later kleuterdans en dansmix bij RICK. “Op de tv zag ik een ballerina dansen op spitzen. Zo geweldig.” Sara stelde zich voor hoe zij die sierlijke bewegingen maakte. “Als Sara danst, is ze in een andere magische droomwereld”, vertelt de moeder van Sara. 

Ondersteuning

Docent Aukje zag dat Sara zich vrijer bewoog en zich meer verdiepte in de muziek dan de andere kinderen. Na overleg met haar ouders mocht Sara twee keer een groep overslaan om meer uitdagingen te krijgen. Vervolgens begon ze met lessen klassiek ballet. Tegenwoordig danst ze samen met twaalf-, dertien- en veertienjarigen bij docent Sandra Buchnitzki. “Wij vinden het fijn dat er bij RICK gekeken wordt naar individuele mogelijkheden en uitdagingen. De dansdocenten ondersteunen Sara echt op haar pad om ballerina te worden”, vindt Sara’s moeder. Zo vertelt Sara dat ze meer tijd krijgt om dingen uit te proberen of om een pas nog een keer te doen. 

Optredens

Wat ook als heel positief wordt ervaren, zijn de vele optredens die de dansdocenten van RICK organiseren. Zo wordt er eens in de twee jaar een complete balletvoorstelling in het Munttheater opgevoerd. Denk aan de Notenkraker of het Zwanenmeer. “De kinderen spelen daar allemaal in mee. Ze ervaren van jongs af aan hoe het is om op het podium te staan en onderdeel te zijn van een balletvoorstelling.”

Nationale Ballet Academie

In 2022 ontvingen de ouders van Sara een mail van dansdocent Aukje over een balletworkshop bij de Nationale Ballet Academie in Amsterdam. “We zijn daar naartoe gegaan. Aukje was er ook bij. Sara mocht meedansen en later auditie doen.” De auditie ging zo goed dat Sara werd aangenomen voor het voorbereidingsjaar PRE NBA1 (dansopleiding van het Nationale Ballet) voor kinderen in groep 5 van de basisschool. Concreet betekent dit dat Sara iedere zaterdag samen met leeftijdsgenoten balletles en werelddansen krijgt. Sara is inmiddels door naar pre-NBA 2, voor groep 6, die in september begint. Ze mag dan op woensdag en zaterdag naar Amsterdam voor haar opleiding. Bij doorstroming naar de duale opleiding gaat ze naar de basisschool in Amsterdam en volgt ze naschools 3 uur per dag balletles op de Academie. 

Perfect

De lessen op de Nationale Ballet Academie zijn pittig. “Maar leuk!”, zegt Sara. “We doen in spelvorm op de grond oefeningen om sterkere spieren te krijgen.” Als voorbeeld noemt ze het verder leren strekken van de tenen. Iets wat nodig is als ze straks op spitzen mag dansen. Daarnaast moet alles precies zijn. Wat helemaal aansluit bij Sara’s karakter. “Ze wil alles perfect doen en is zelfkritisch”, lacht haar moeder. “Als een pas niet goed gaat, oefent ze net zo lang tot die wel goed gaat.” De wil om ballerina te worden, komt helemaal uit Sara zelf. “Wij steunen haar waar we kunnen, maar pushen haar niet. Als ze later toch besluit om iets anders te gaan doen, is dat ook goed.” 

Focus

Aan Sara zal het niet liggen. Ze is écht van plan haar droom te bereiken. Ze wil professioneel danseres worden en weet al dat ze na de Nationale Ballet Academie in Amsterdam naar Parijs wil om de beste ballerina van de wereld te worden. “Mocht het toch niet lukken, dan ga ik iets anders doen wat ik leuk vind. Bijvoorbeeld tekenen of schilderen.” Momenteel geniet Sara van tekenen, buitenspelen en pianospelen. “Op school was laatst een open podium. Daar heb ik een improvisatiedans gedaan op een liedje van K3. Dat was super leuk. Ik vind verschillende soorten dans leuk, maar ballet staat bovenaan.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef jouw reactie