Onhoudbare situatie voor Cranendonck door overlastgevende asielzoekers

Algemeen Weert 16 reacties 3 min. leestijd

Cranendonck – Voor inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van de gemeente Cranendonck is de maat vol. Dat meldt de burgemeester namens het college van burgemeester en wethouders in een brandbrief aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

De voortdurende overlast die een deel van de bewoners van het azc veroorzaakt heeft steeds grotere gevolgen voor Cranendonck. De burgemeester roept de staatssecretaris op om heel snel maatregelen te treffen en daarmee een einde te maken aan de onhoudbare situatie in Cranendonck.

Aanleiding zijn de gebeurtenissen en incidenten van de afgelopen weken. De burgemeester heeft afgelopen dagen overleg gevoerd met de diverse betrokken partijen om de ontstane situatie met elkaar te bespreken. In de brief aan de staatssecretaris geeft de burgemeester aan dat de forse inzet van toezichthouders, boa’s, politie en andere beveiligers de overlast en incidenten niet heeft verminderd. En dat de gemeente alle mogelijke instrumenten al benut om de overlast tegen te gaan. De gemeente vraagt de staatssecretaris en het COA daarom om op korte termijn in te grijpen.

Vernielingen op begraafplaats

Afgelopen zondag richtte een bewoner van het azc vernielingen aan bij de gedenkmuur op de begraafplaats van de St. Gertrudis kerk in Maarheeze. Burgemeester Van Kessel: “Ik ben zondag ter plekke gaan kijken. Een begraafplaats behoort een vredige laatste rustplek te zijn. Ik leef dan ook mee met de nabestaanden.”

In gesprek met ondernemers

Burgemeester Van Kessel ging deze week in gesprek met een aantal ondernemers uit Maarheeze, waaronder de huidige eigenaar van de Jumbo. Hij maakte deze week bekend dat de overlast van asielzoekers één van de redenen is dat hij zijn zaak overdraagt. Burgemeester Van Kessel: “Dit is echt een teken dat de aanhoudende overlast een te grote tol eist van onze winkeliers. Ik heb de ondernemers gevraagd om aan te geven wat zij nog aan mogelijkheden zien om de overlast te beperken, zodat we elkaar hierbij kunnen helpen.”

Station Maarheeze

Deze week deed ook de vakbond VVMC een oproep aan de NS voor extra veiligheidsmaatregelen voor het spoorpersoneel op het traject Eindhoven-Weert vanwege overlastgevende asielzoekers. Burgemeester Van Kessel: “Personeel en reizigers moeten veilig en prettig kunnen reizen van en naar station Maarheeze. Daarom heb ik overleg gevoerd met de directie van de NS. Volgens de directie van de NS is er nu geen sprake van sluiting of niet meer aandoen van station Maarheeze. Ik heb aangegeven dat dit voor de gemeente ook een onacceptabele situatie zou zijn.”

Lees de brandbrief: https://iwdg.nl/3XJ3XMa (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
16 reacties