47e Doeërbiêterstoernooi: Oppe boorderi-j

Alweer voor de 47ste keer wordt de ludieke zeskamp georganiseerd, het zogenaamde Doeërbiêterstoernooi, bij ingewijde ‘ut DBT’ genoemd. 

Un klein stökske historie 

Dit jaarlijkse terugkerende evenement is in 1974 ontstaan als een ludieke voetbalwedstrijd onder vastelaovendj-verenigingen. Dit als een voorproefje voor het komende vastelaovendj-seizoen. Van een voetbalwedstrijd werden het spelen in de vorm van een zeskamp.  

De winnaar van het toernooi kreeg het voorrecht om het DBT te mogen organiseren. Door de jaren heen hebben veel vastelaovendj-verenigingen dit voorrecht mogen hebben. Echter door veranderende tijden waarin vergunningen, wetgeving, faciliteiten en sponsoringen werd het steeds moeilijker voor de verenigingen dit te organiseren. 

Een stichting is in het leven geroepen om dit mooie stukje vastelaovendj-erfgoed te doen behouden. Deze Stichting Doeërbiêterstoernooi zorgt ervoor dat alle facilitaire benodigdheden geregeld zijn.  

Tevens is het niet meer zo dat het alleen vastelaovendj-verenigingen zijn die zich kunnen inschrijven. Vriendenclubs, leden van een sportclub, buurtverenigingen enzovoort zijn welkom om zich in te schrijven.  

Belangrijk is minimaal acht personen, een goed humeur, enthousiast en niet bang om vies te worden… De opzet blijft hetzelfde, een zeskamp, en de winnaar heeft nog steeds het voorrecht om de spellen voor de zeskamp te regelen en organiseren. Vanuit de stichting krijgen ze hiervoor ook een budget toegewezen om ze financieel al vooruit te helpen.  

Doordat de winnaar zich volledig kan richten op de spelen heeft het Doeërbiêterstoernooi ieder jaar weer zeer leuke en ludieke spellen in de zeskamp, die voor de deelnemer als voor de toeschouwer tot hilarische en enthousiaste momenten leiden. 

Dit is voor Stichting Doeërbiêterstoernooi dan ook het doel, een gezellige middag voor jong en oud. 

En noow dit jaor 

Ook dit jaar zal de alom bekende “DBT Aovuntj Fieëst” weer plaats vinden als een voorproefje wat er op zondag komen gaat. Dit feest muzikaal worden opgeluisterd door onze vaste DBT DJ Tom Smits van T-Organisations. Entree is gratis. 

 • Wanneer: zaterdag 2 september vanaf 20:11 uur 
 • Waar: Locatie is Sportpark Boshoven op het terrein van de Scheidsrechtervereniging (bij de Honkbalveld van de Phantoms) in de feesttent. 

Doeërbiêterstoernooi

Zondag 3 september vanaf 12:30 uur zal het Doeërbiêterstoernooi van start gaan.   Dit jaar zijn de spellen georganiseerd en bedacht door vereniging ”VV Twêlf tot eine Boonte femiliemiddig”, winnaars van vorig jaar. 

Met hun verkozen thema van “Oppe boorderi-j” zullen acht verenigingen meedoen en meedingen naar “de Joekel”. De winnaar zal de eer hebben het volgende de spellen te mogen organiseren. Dit jaar zijn de volgende verenigingen die gaan strijden voor “de Joekel” 

 • V.V. Kip es Nut 
 • Boys van Bosseve 
 • V.V. de Hêldje op Zök 
 • V.V. de Zieëmelezeîkers 
 • V.V. de Rogstaekers 
 • Wieërter Bastards 
 • F.V. de Dröppelkes 
 • F.V. de Gekke Tupkes 

Ook heeft de stichting Doeërbiêterstoernooi gedacht aan de kleine toeschouwers. Traditiegetrouw zal er voor de kleine doeërbiêter een groot springkussen staan en er is gratis ranja en chips! Alle ingrediënten om een grote doeërbiêter te mogen worden. 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dus kom zeker een kijkje nemen en moedig jouw favoriete team aan. 

Als Stichting Doeërbiêterstoernooi verwelkomen ze iedereen graag op dit mooie stukje vastelaovendj-traditie.

Praktische informatie zaterdag

 • Zaterdag 2 september 
 • Ut Aovundj Fieëst 
 • Locatie: Sportpark Boshoven  (accommodatie Scheidsrechter Vereniging) 
 • Aanvang: 20.11 uur 
 • Entertainment: T-Organisations met DJ Tom Smits 

Praktische informatie zondag

 • Zondag 3 september 
 • Doeërbiêterstoernooi 2023 “Oppe boorderi-j” 
 • Locatie: Sportpark Boshoven (accommodatie Scheidsrechter vereniging) 
 • Aanvang: 12.30 uur 
 • Presentatie: Will(iam) Frenken en Mieck Bensen 

Meer informatie