Open Monumentendag met thema ‘Levend Erfgoed’

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 5 min. leestijd

In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de jaarlijkse VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de blauwgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’.

Wethouder Suzanne Winters: “Monumenten houden ons erfgoed levend! Ze zijn niet alleen mooi en interessant om te bezoeken, maar brengen ook ons erfgoed en de Weerter identiteit tot leven als tastbare objecten.”

Het programma

De Open Monumentendag start op vrijdag 8 september met de traditionele klassendag voor basisschoolkinderen. Om 9.00 uur opent wethouder Suzanne Winters de Open Monumentendag in het Lichtenbergcomplex (IJzerenmanweg 15, Weert).

Zaterdag 9 september verbindt een wandelroute alle open monumenten in de binnenstad van Weert met elkaar. Zondag 10 september leidt een fietsroute je langs alle activiteiten in het buitengebied. Beide routes kun je zelfstandig volgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen opengesteld zijn.

Monumenten in de binnenstad

Zaterdag 9 september ligt de nadruk op monumenten in en rond de binnenstad. Voor het eerst tijdens de Open Monumentendag is De Soos met een digitale tour opengesteld. Het Gilde van Wieërter Stadsschötte St. Catharina 1480 trekt van kanon naar kanon om elk kanon te inspecteren en de staat ervan te noteren – op authentieke wijze en in klederdracht. 

In de St.-Martinuskerk worden diverse rondleidingen verzorgd, waarbij je ook de toren kunt beklimmen. Bij de Paterskerk is de bijzondere expositie ter ere van het 10-jarig koningschap van Willem-Alexander te bezichtigen. De zusters Birgittinessen stellen hun prachtige tuin weer open.

Bij het Stadspark kun je het hele weekend een kijkje nemen. Door de poort heb je goed zicht op het terrein van kasteel de Nijenborgh: de voorburcht, grachten en de schootsvelden. Het volledige kasteelpark is heringericht en consolidatie van de toegangspoort is dit jaar afgerond. Daarnaast zijn de Bethelkerk, het Fatima Huis, de Wilhelmus-Hubertusmolen (beide dagen open), de Mariakapel in de Ursulinenhof, het Franciscus Huis, de St.-Josephkerk (beide dagen open) en de St.-Annamolen op Keent (beide dagen open) te bezoeken. 

Om 11.00 uur en 12.30 uur start op de zaterdag een centrumwandeling langs de monumenten, onder begeleiding van de Stadsgidsen. De wandeling start vanaf de Markt in Weert.

Monumenten in het buitengebied

Zondag 10 september ligt het accent op het buitengebied. In het Kunstcentrum van de Lichtenberg (aan de IJzerenmanweg) kun je kunst bekijken. De St.-Josephkerk is beide dagen open. 

De molens mogen natuurlijk niet ontbreken in het programma. Molen de Nijverheid in Stramproy is feestelijk versierd. Vanuit het bakhuis van de Nijsmeulebûurt komt de geur van warme wafels je tegemoet. Molen De Hoop in Swartbroek ontvangt je met koffie met wat lekkers. Bij voldoende wind draait ook de Wilhelmus-Hubertusmolen, bij de stadsbrug. En kom luisteren naar de geluiden die de St.-Annamolen van Keent en de St.-Annamolen van Tungelroy maken bij het draaien en malen.

Onder leiding van de Stadsgidsen kun je op zondag 10 september een rondleiding door het Openluchttheater Lichtenberg krijgen. Ook kun je een fietstocht maken die start om 10.00 uur bij de poort van Kasteelpark Nijenborgh aan de Biest. Aanmelden voor zowel de rondleiding als de fietstocht is verplicht via [email protected]

Informatie en routes

Alle informatie en de openingstijden van de Open Monumentendag vind je in het programmaboekje. Dit boekje, de wandelroute en de fietsroute kun je downloaden via www.erfgoedhuisweert.nl of gratis afhalen bij het informatiepunt. Dit informatiepunt staat zaterdag 9 september tegenover de St.-Martinuskerk aan de Markt en zondag 10 september bij de ingang van de Lichtenberg (IJzerenmanweg 15).

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie