Stadsgidsen Weert presenteren Lichtenberg-wandeling

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd

Tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen 2023 (met als thema ‘Levend Erfgoed’) organiseren de Weerter stadgidsen in het weekend van 9 en 10 september niet alleen een wandeling door de Weerter binnenstad en een fietstocht rond Weert, maar presenteren ze ook de gloednieuwe wandeling door het Rijksmonument De Lichtenberg.

Lichtenberg-wandeling

De Lichtenberg-wandeling is de afgelopen maanden door Stadsgidsen Weert ontwikkeld en wordt tijdens de Open Monumentendagen 2023 officieel gepresenteerd. Waarom nu? In 2023 is het precies zestig jaar geleden dat koningin Juliana de nieuwe school van het Bisschoppelijk College aan de Kazernelaan én het Openluchttheater opende. Ook bestaat Het College 375 jaar en is het daarmee een van de oudste middelbare scholen van Nederland. Maar misschien nog belangrijker: nu worden plannen ontwikkeld die beslissend zullen zijn voor de toekomst van De Lichtenberg.

Tijdens de Lichtenberg-wandeling worden verschillende onderdelen van het complex bezocht, zoals de vroegere boerderij De Helmonder, de Boostenzalen, het openluchttheater (een van de grootste in West-Europa) en de prachtige gerestaureerde Mariakapel. De wandeling vindt plaats in samenwerking met Stichting Behoud De Lichtenberg en met medewerking van eigenaar Horne Quartier (HQ).

Praktische informatie

 • Datum: zondag 10 september
 • Tijdstip: 14.00 – 15.00 uur
 • Start- en eindpunt: toegangspoort van de Lichtenberg aan de IJzerenmanweg
 • Maximum aantal deelnemers: twee groepen van 20 personen
 • Kosten: gratis
 • Aanmelden (vóór vrijdag 8 september) is verplicht via [email protected] onder vermelding van Lichtenberg-wandeling en het aantal deelnemende personen.

Stadswandelingen 

Op zaterdag 9 september starten om 11.00 en om 12.30 uur bij de St. Martinuskerk twee stadswandelingen. Tijdens deze wandelingen wordt aandacht geschonken aan een aantal markante gebouwen in de Weerter binnenstad en de invloed van de Graven van Horne op de ontwikkeling van de stad in de late middeleeuwen. De welvaart nam toe dankzij de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposante bouwwerk in het hart van de stad: de Sint Martinuskerk. De gids vertelt het verhaal over de onthoofding van graaf Philips van Horne in 1568 met als gevolg dat de Van Hornestad wegzakt in een eeuwenlange winterslaap. Pas in de 19de en begin 20ste eeuw raakt de stad uit haar isolement en wordt de basis gelegd voor het Weert van nu: een middelgrote provincieplaats van 50.000 inwoners.

Praktische informatie

 • Datum: zaterdag 9 september
 • Tijdstip: 11.00 of 12.30 uur
 • Locatie: Markt (voor de kerk)
 • Duur: 1 uur
 • Maximum aantal deelnemers: 20 personen per wandeling
 • Aanmelden (vóór vrijdag 8 september) is verplicht via [email protected] onder vermelding van Stadswandeling, voorkeurstijd en het aantal deelnemende personen.

Fietsen ‘Rondje Weert’

‘Weert, de groenste regio van de wereld’ – zo presenteert de gemeente zich graag aan de buitenwereld. Tikkeltje overdreven? Feit is dat de omgeving van Weert verrassend groen is. Kortom: deze fraaie omgeving vraagt om een verkenning per fiets onder leiding van een stadsgids.

De route loopt door de prachtige natuur van de gemeente Weert. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan het bijzondere gevarieerde landschap in ‘de groenste regio van de wereld’, maar ook aan kerken en kapellen, schansen en grafheuvels. Omdat het monumentendag is kan er ook een aantal monumenten bezocht worden.

De route heeft een lengte van circa 27 km. De start is zondag om 10.00 uur bij de poort van het kasteel De Nijenborgh op de Biest.

Praktische informatie

 • Datum: zondag 10 september
 • Tijdstip: 10.00 uur
 • Locatie: Poort Nijenborgh (op de Biest)
 • Duur: circa 3 uur (inclusief koffiepauze)
 • Maximaal aantal deelnemers: 20 personen 
 • Aanmelden (vóór vrijdag 8 september) is verplicht via [email protected] onder vermelding van Rondje Weert en het aantal deelnemende personen.

Ga voor meer informatie naar www.stadsgidsenweert.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie