Sociëteit De Club betrekt rijksmonument de Paterskerk

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Op zondag 27 augustus aanstaande neemt Sociëteit De Club de Paterskerk aan de Biest als sociëteitsgebouw in gebruik. De leden worden om 14.00 uur ontvangen door voorzitter Piet Verstappen aansluitend onthult hij een bordje met het logo van de sociëteit aan de kerk. Sociëteit De Club komt elke maandagavond samen voor een bridgecompetitie.

Op 28 december 1921 werden de statuten vastgesteld van de vereniging Sociëteit De Club. Deze sociëteit was gevestigd in hotel De Engel in Weert. Uit oude archiefstukken is bekend dat een aantal Weerter heren al tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog regelmatig samenkwamen in de Engel. Deze heren, want heren waren het, zullen daar hebben gezeten, deftig gekleed in kostuum, een gesteven hemd aan met een das geknoopt onder een stijve boord hoog om de nek. Hoed op het hoofd, handschoenen, een links aan, de andere in die hand en, natuurlijk, in de rechterhand een deftige wandelstok.

Ruim 100 jaar later neemt deze sociëteit haar intrek in de monumentale Paterskerk. Oorspronkelijk was deze locatie de burcht (donjon) van de graven van Horne en later werd het een franciscaner klooster en tevens de dynastieke grafkerk van de graven Van Horne. Inmiddels wordt er al meer dan 550 jaar gebeden, gedoopt, getrouwd, begraven, gewerkt, bier gebrouwen, gekaart en gemusiceerd. De paterskerk is nog steeds een grote representatieve ruimte in de stad Weert en vervult in het stadsleven een vergelijkbare rol in een andere tijd. 

Meer informatie: www.societeitdeclub.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie