Terugblik minisymposium ‘Het verhaal over het kanaal’ in Bocholt

Fotograaf: Jack Duijf

Bocholt – Op donderdagmiddag 17 augustus 2023 kwamen geschiedenis- en waterwegliefhebbers in grote getalen samen in Bocholt voor een boeiend minisymposium getiteld “Het verhaal over het kanaal”.

De aanleiding voor dit evenement was de herdenking van bijna 200 jaar sinds de opening van de Zuid-Willemsvaart, het kanaal dat zich uitstrekt van Maastricht tot ‘s-Hertogenbosch, voor scheepvaartverkeer. Dit kanaal heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de regio.

De opkomst voor het symposium was overweldigend, met maar liefst 300 deelnemers. De feestzaal van het Parochiehuis in Bocholt zat tot de laatste stoel vol, en er moesten zelfs extra stoelen worden bijgeplaatst om iedereen een plekje te geven.

Peter Korten verwelkomde de aanwezigen en deelde mee dat het symposium vanwege de verwachte grote opkomst was verplaatst van het brouwerijmuseum naar deze zaal. Hij benadrukte echter dat dit geen reden hoefde te zijn om niet te genieten van het lokale bier van de plaatselijke brouwerij.

Het symposium bood een gevarieerd programma met zes sprekers:

1. Stijn Van Baelen, Burgemeester van Bocholt, benadrukte het belang van de kanalen voor de stad Bocholt. Hij noemde Bocholt zelfs het “Venetië van het Midden” zonder een spoortje ironie.

2. Alfons Bruekers bracht een historisch perspectief en vertelde over het 17e-eeuwse plan van Den Bosch om een waterwegverbinding, de Fossa Peellandia, te creëren tussen Den Bosch en Maaseik. Dit plan diende zowel handelsverkeer als de winning van turf.

3. Joost Welten belichtte het plan van Napoleon om een waterwegverbinding tussen Antwerpen en de Rijn tot stand te brengen, met als doel de aanvoer van eiken uit Midden-Europa voor de scheepswerven van Antwerpen.

4. Wim Cuppens sprak over de gevolgen van de aanleg van de Zuid-Willemsvaart voor de regio, waaronder de scheiding van boeren van hun land en de komst van vervuilende industrie.

5. Roel Kwanten presenteerde de verdeling van Maaswater over verschillende waterwegen en de zoektocht naar de oorsprong van een gevaarlijke stof in de Maas, die nu wordt gesaneerd.

6. Frans Medaer bracht luchtigheid met anekdotes rond het kanaal, waaronder het verhaal van de brugwachter die zijn dochters naar welgestelde mannen probeerde te leiden.

7. Philip Moreau belichtte de rol van het kanaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, met de bouw van bunkers langs het kanaal en de vernietiging van bruggen door terugtrekkende Duitse troepen aan het einde van de oorlog.

Peter Korten sloot de succesvolle middag af met dank aan de sprekers en de vrijwilligers van de heemkundige kring Bocholt voor de uitstekende organisatie.

De geschied- en heemkundige kring Bocholt en de Aldenborgh Weert kijken terug op een zeer geslaagde en boeiende middag. In het kader van de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart zijn er de komende jaren meer activiteiten en lezingen gepland over dit historische kanaal.


Tekst via: Wil Filott, Aldenborgh en foto’s via: Jack Duijf