Veel te beleven tijdens de Ospelse Molendag bij Molen de Korenbloem

Algemeen Plaats een reactie 3 min. leestijd

Ospel – Op zondag 20 augustus wordt de Ospelse Molendag georganiseerd op Molen de Korenbloem, onder het thema “van boer tot bakker”. Het evenement, dat van 10.00 tot 16.00 uur plaatsvindt, belooft een dag vol nostalgische landbouwactiviteiten en ambachtelijke demonstraties te zijn.

Terug de geschiedenis in

Bezoekers kunnen een stap terug in de tijd zetten en getuige zijn van het volledige proces van graanproductie, van boerderij tot bakkerij. Molen de Korenbloem zal tijdens het evenement in werking zijn en de molenwinkel zal open zijn voor bezoekers.

Oude landbouwwerktuigen

Een hoogtepunt van de dag is de uitstalling van oude landbouwwerktuigen, waarbij antieke machines worden tentoongesteld die vroeger door boeren werden gebruikt voor het zaaien en dorsen van gewassen. Deze machines zijn volledig gerestaureerd en geven een levendig beeld van het agrarische verleden. Onder de getoonde apparatuur bevinden zich oude tractoren en een maaidorser, samen met andere kleinere landbouwhulpmiddelen die destijds op de boerderij en het land werden gebruikt.

Het evenement biedt ook ruimte voor degenen die zelf een oude trekker of landbouwwerktuig willen tonen aan het publiek. Deelnemers worden aangemoedigd om hun historische voertuigen mee te nemen en deel te nemen aan de viering van het agrarische erfgoed.

Mobiele bakoven

Naast de agrarische vertoningen omvat de dag ook demonstraties van mobiele bakovens, waarbij bezoekers kunnen zien hoe brood en andere lekkernijen ambachtelijk worden gebakken. Een expositie van de gerenommeerde schilders Wim en Ingrid van Rooy voegt een artistiek element toe aan het evenement, met werken geïnspireerd door de prachtige omgeving van Ospel.

Voor jonge bezoekers

Voor de jongere bezoekers is er een springkussen en educatieve activiteiten, waaronder een aanwezige imker, Tjeu Jonkers, die alles zal delen over bijenhouderij en honingproductie. Buurtvereniging “De Houwakker” voorziet de bezoekers van koffie en wafels om de smaakpapillen te verwennen.

Muzikale invulling en radiozendamateurs

Muzikale sfeer wordt verzorgd door ensemble Les Echos uit Budel-Dorplein, terwijl radiozendamateurs uit Weert bezoekers inzicht geven in hun hobby en demonstraties van radioverbindingen verzorgen. Dit jaarlijks terugkerende evenement is ook een kans om contact te leggen met zendamateurs op andere molens en zelfs wereldwijde radioverbindingen tot stand te brengen.

Molenwinkel

De molenwinkel zal open zijn voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het kopen van diverse soorten meel, waaronder pannenkoekenmix, Doospelsbroodmix en ambachtelijke meergranenmixen, allen gemalen op de molen. Ook kunnen bezoekers verschillende soorten meel en streekproducten ontdekken.

Praktische informatie

  • Ospelse Molendag
  • Zondag 20 augustus van 10.00 tot 16.00 uur
  • Adres: Molen De Korenbloem; Korenbloemstraat 3, 6035 AX Ospel

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie