Boeken zijn allemaal cadeautjes

Met de cursus ‘Meesterwerken uit de internationale literatuur’ bij RICK ga je samen op reis. Terwijl je leest, maak je een reis over de hele wereld. Schrijvers nemen je mee naar Amerika, India, Tanzania, IJsland en vele andere landen. Een van de langdurige reizigers is cursist Miranda Vogel (54 jaar) uit Ospel. Sinds 2004 volgt ze de cursus nog steeds met veel plezier. “Ik lees uit nieuwsgierigheid en vind het leuk om met anderen over boeken te praten.”

Diverse soorten boeken

Eigenlijk kan Miranda Vogel zich een leven zonder boeken niet voorstellen. “Als ik niet kan lezen, voel ik me niet goed. Boeken zijn allemaal cadeautjes. Het is heerlijk om erin te duiken. Ze betoveren en verrassen me.” Als jong meisje las ze alle boeken in de bibliotheek uit en verzon ze verhalen voor haar broertje. Waar Miranda vroeger tijdens het lezen opging in een andere wereld, let ze nu ook op mooie zinnen, wendingen, vertelperspectieven en de structuur. “Dit komt door de cursus bij RICK. Docent Herman van Horen plaatst boeken in een literaire periode en belicht specifieke aspecten van een boek. Daarnaast brengt hij je in aanraking met diverse soorten boeken, zelfs boeken die je misschien links zou laten liggen.”

“Abdulrazak Gurnah is zo’n schrijver. Ik had nog nooit van hem gehoord, en er is maar één boek van hem in het Nederlands vertaald: ‘Paradijs’. Een coming-of-age-verhaal dat de hardheid en tegelijkertijd de schoonheid van een Afrika op de rand van kolonisatie belicht. Dit boek heeft me het afgelopen cursusjaar het meest verrast. Het vertellen van verhalen speelt een grote rol in dit boek.”

Ter illustratie haalt Miranda het boek uit haar tas en leest voor: “Op een avond, tijdens een tocht de berg op, hadden we ons kamp opgeslagen bij een waterval. Die was zo prachtig, alsof alles volmaakt was. Het was alsof je God kon horen ademhalen.” Miranda vervolgt: “Dit is een fragment waarin de hoofdpersoon Yusuf aan zijn vriend vertelt over een tocht naar het binnenland van Afrika. Het lezen leidde bij mij in eerste instantie tot verwarring. Het was prachtig, maar mythen, levensverhalen, moppen, sterke verhalen en sprookjes, alles leek even belangrijk in het boek. Dankzij de uitleg van Herman en de bespreking in de groep kon ik de Afrikaanse manier van vertellen veel beter begrijpen en leerde ik het boek nog meer waarderen.”

Praten over boeken

Miranda meldde zich op 38-jarige leeftijd aan voor de cursus, op zoek naar een nieuwe uitdaging. De cursus ‘Meesterwerken uit de internationale literatuur’ behandelt literaire boeken die in het Nederlands vertaald zijn. “Ik vind het heerlijk om met anderen over boeken te praten. Waarom raakt een boek je wel of niet? Zelfs al is dat persoonlijk.” Ze vindt het fijn om een boek vanuit verschillende perspectieven te bekijken, en dat gaat heel goed in een gemêleerde groep.

Favoriete schrijver

Inmiddels heeft Miranda 152 internationale meesterwerken gelezen, acht per seizoen. Elke zes weken een nieuw boek. Ze houdt ze allemaal bij in een map. “Het eerste seizoen begonnen we met het boek ‘In ongenade’ van Coetzee. Van alle schrijvers blijf ik boeken lezen.” Zoals van de IJslandse schrijver Jón Kalman Stefánsson, de Poolse schrijver Wieslaw Mysliwski en de Schotse schrijver Ali Smith. Een van haar favoriete boeken is ‘De Correcties’ van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen. “Hij schrijft over relaties binnen een gezinssituatie en zet de tijdsgeest goed neer.” Docent Herman van Horen bepaalt welke boeken worden besproken, maar suggesties zijn altijd welkom. “Ik heb het boek ‘Zomerlicht en dan komt de nacht’ van Jón Kalman Stefánsson voorgesteld, en dat hebben we samen behandeld.”

“Het lezen van boeken verbreedt je horizon. Als je niet meer weet wat je moet lezen of welk boek je aanspreekt? In de cursus kom je in aanraking met een scala aan schrijvers. Bovendien is het ontzettend leuk om met anderen over een boek te praten en elkaars enthousiasme voor lezen te delen.”

Cursus

Ook jij kunt deelnemen aan de cursus ‘Meesterwerken uit de internationale literatuur’. Je bent van harte welkom, maandelijks op maandagavond bij RICK aan de Wilhelminasingel of op woensdagavond in wijkcentrum Keenterhart. De cursussen starten op 2 en 4 oktober om 20.00 uur.

Meer informatie kun je vinden via: https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/cursussen/meesterwerken-uit-de-internationale-literatuur.