Geologiedag Mente et Malleo bij Natuur- en Milieucentrum

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

De Geologische Vereniging Mente et Malleo nodigt iedereen uit om deel te nemen aan hun jaarlijkse Geologiedag, die dit jaar plaatsvindt op zondag 1 oktober. Het evenement zal gehouden worden in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert (NMC) van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Wat staat er op het programma voor deze boeiende dag?

Binnenactiviteiten

  • Vuursteenbewerking: Ervaar hoe vuursteen wordt bewerkt tot werktuigen die onze voorouders gebruikten om te jagen en vlees te snijden. Er zal een speer worden gemaakt met vuursteen, en je kunt zelfs helpen bij het schoonmaken van een dierenhuid met vuursteenschrapers. Een demonstratie speerwerpen, ooit gebruikt bij de jacht op mammoeten, mag je ook niet missen.
  • Fossiele schatten: Ga op ontdekkingstocht in een grabbelton vol kleine fossiele zee-egeltjes. Deskundige leden van de geologische vereniging staan klaar om je alles over deze schatten te vertellen.
  • Fossielen en mineralenmarkt: Een uitgelezen kans om prachtige fossielen en mineralen te bemachtigen voor een aantrekkelijke prijs.
  • Film over de Maas: Leer hoe de rivier de Maas door de eeuwen heen het Limburgse landschap heeft gevormd. Een boeiende film legt dit fascinerende proces uit.
  • Gesteenten van de Maas: Ontdek welke soorten gesteente de Maas in zijn loop heeft achtergelaten. Sommige van deze gesteenten herbergen nog fossielen, en de leden van de vereniging laten je zien hoe je deze kunt vinden.
  • Geologische processen: Doe proefjes met zand om geologische processen te ervaren. De Maas heeft in het verleden veel zand vrijgemaakt, en dit is je kans om te begrijpen hoe deze processen werken.
  • Barnsteen en fossiele insecten: Dennenbomen produceren soms kleverige hars waarin insecten gevangen kunnen raken. Wanneer deze hars fossiel wordt en verhardt, ontstaat barnsteen. Onder een microscoop, met begeleiding van een expert, kun je op zoek gaan naar fossiele insecten in barnsteen.

Buitenactiviteiten

  • Opgravingen: Zowel kinderen als volwassenen kunnen meedoen aan opgravingen om fossielen, mineralen en haaientanden te vinden. Ervaren leden van de vereniging zullen je helpen bij het identificeren van je vondsten. Er zijn een beperkt aantal schopjes en harkjes beschikbaar, dus als je er zelf een hebt, neem die dan mee.

Bij aankomst in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man word je bij de balie verwelkomd en naar de activiteit van jouw keuze geleid. Mis deze kans niet om de fascinerende wereld van de geologie te verkennen en hands-on ervaringen op te doen. Iedereen is welkom, en het belooft een leerzame en leuke dag te worden voor jong en oud.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie