Jongeren uit regio Weert brengen ode aan klassieke muziek in Ell

Algemeen Evenementen Leudal Reageer 6 min. leestijd
Foto door Tanya Haex-Mamontova

Ell – Zondag 3 september vond in de Heykeshoeve in Ell de succesvolle eerste editie van ‘Una Serata Classica’ plaats: klassieke muziek, uitgevoerd door talentvolle jongeren uit de regio Weert. Een tiental muzikanten vertolkten muziekstukken van bekende en minder bekende klassieke componisten en verzorgden samen een zeer gevarieerd en toegankelijk avondvullend programma van hoog niveau. 

Programma

De avond werd geopend door het trio FluKlaPia, met Janneke Verspagen op dwarsfluit, Michiel Horikx op klarinet en Teun Stienen op piano. Zij vertolkten de eerste drie delen van ‘Perennials’ van Daniel Dorff en daarmee was meteen de toon gezet voor een buitengewoon muzikale avond.

Onder een breed publiek bekende componisten als Joseph Haydn, Jacques Offenbach en Camille Saint-Saëns passeerden de revue, maar ook stukken van wellicht minder bekende componisten, zoals Wilhelm Popp, Ian Clarke en Michail Glinka werden opgevoerd. Er was een mooie mix van instrumentale muziek en zang, van ingetogen en uitbundige stukken, van ‘serieuze’ en wat meer ‘komische’ stukken. De uitvoerenden lichtten zelf hun muziekstukken toe, zodat het publiek ze nog beter kon begrijpen.

Omwille van het verrassingseffect was er echter geen toelichting bij het zangduet ‘Duetto buffo di due gatti’ van Gioachino Rossini. Renee Klaver (sopraan) en Teun Stienen (tenor) lieten, met veel humor, op voortreffelijke wijze horen en zien dat dit lied gaat over twee ruziënde katten. Ongelofelijk knap hoe met uitsluitend de tekst ‘Miauw’ een compleet verhaal uitgebeeld kan worden.

Verder kon het publiek genieten van Janneke van Reenen op trompet, Pien van Stijn op viool en van Rens Teunissen, die met zijn prachtige bas-bariton een solo uit ‘Les Contes d’Hoffmann’ zong en uitbeeldde. Tessa Klaver nam de pianobegeleiding van al deze solo’s voor haar rekening. Dat deed ze ook bij het mooie zangstuk ‘El desdichado’ van Camille Saint-Saëns, dat gezongen werd door de twee sopranen Janneke van Reenen en Pien van Stijn. Geheel in Spaanse stijl: alle drie met een bloem in het haar en de twee zangeressen met sierlijke waaiers, waar ze kundig gebruik van maakten tijdens het zingen en dansen.

Tijdens de pauze en na afloop kon het publiek ook nog genieten van een hapje en een drankje; de lekkere hapjes waren verzorgd door Kookook Weert.

Gastartiesten: Liam en Amy Nassereddine

Extra bijzonder was het feit dat er twee zeer jonge gastartiesten uitgenodigd waren: Liam (13) en Amy (11) Nassereddine uit Hamont. Liam speelt piano en heeft dit jaar het prestigieuze Koninklijk Concertgebouw Concours gewonnen. Zijn zus Amy speelt altsaxofoon en beide artiesten zitten in Weert op school. Ze zijn bovendien aangenomen op de Young Musicians Academy in Tilburg, een vooropleiding op het conservatorium voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Al snel werd duidelijk waarom, want ze speelden voortreffelijk en dan ook nog eens alles uit het hoofd!

Samen speelden ze diverse tango’s en het beroemde ‘Yukali’ van Kurt Weill. Daarnaast speelde Liam ook nog een aantal stukken alleen, waaronder het intrigerende ‘Black Earth’ van Fazil Say. Tijdens het spelen hield Liam af en toe zijn linkerhand op de snaren, terwijl hij met zijn rechterhand de toetsen aansloeg. Dit leverde een heel bijzonder, ‘donker’ geluid op, hetgeen het ‘zwart’ in de titel verklaart. Het is wel duidelijk dat we nog veel meer van deze jonge talenten gaan horen!

Idee voor Una Serata Classica

Het idee voor deze klassieke avond ontstond na het drukbezochte Tweede Pianoconcert van Rachmaninov in de sfeervolle Heykeshoeve een jaar geleden, waaraan meerdere van de genoemde jongeren hun bijdrage hadden geleverd. Teun Stienen en Rens Teunissen besloten daarop om met een nieuw evenement te komen en hun vriendenkring, die de passie voor klassieke muziek deelt, reageerde meteen enthousiast. Rens bedacht de naam: ‘Una Serata Classica’, Italiaans voor ‘Een Klassieke Avond’. Het doel van deze avond is om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een breder publiek en met name ook aantrekkelijker voor jonge mensen. 

Nieuwe traditie

Deze avond heeft duidelijk laten zien dat er volop potentie is voor deelname aan een dergelijk concert én dat er veel animo is onder de bezoekers. Het afsluitende ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens Negende Symfonie, ook wel bekend als het Europese volkslied (‘Alle Menschen werden Brüder’), werd dan ook uit volle borst meegezongen door het publiek. Een nieuwe Weerter traditie is geboren!

Meer optredens

Ook bij andere gelegenheden treden deze talentvolle jongeren, in wisselende samenstellingen, op. Denk daarbij onder andere aan kerstconcerten, maar ook bijvoorbeeld aan de musical ‘L’Opéra Rock’ van Trix Reintjens in het Munttheater in april volgend jaar. Houd de agenda op de website van Teun in de gaten voor komende concerten, te beginnen met het Huiskamerfestival op 8 oktober.


Een bijdrage van Heleen Horikx met foto’s van Simon en Lisette Klaver, Tanya Haex-Mamontova en Heleen Horikx

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie