Komend weekend vlasfeest op Eynderhoof

Algemeen Nederweert Uitgaan Reageer 3 min. leestijd

Nederweert-Eind – Tijdens het Erfgoedweekend van de Coöperatie Erfgoed Limburg maakt het publiek kennis met immaterieel erfgoed. Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is hiervan een goed voorbeeld, want het toont het leven en werken in de Peelstreek van 1850 – 1950 waarin ambachtslieden werken op de wijze van toen.

Het vlasproject

Het museum heeft de afgelopen maanden op bijzondere wijze het vlas onder de aandacht gebracht. Een project dat op vraag van de provincie Limburg tot stand is gekomen via een samenwerking van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind, het Openluchtmuseum de Locht in Melderslo en Museum De Kantfabriek in Horst.

Er is niet alleen op de akkers van Eynderhoof maar ook in veel potten verspreid over het terrein, door vrijwilligers en bezoekers, lijnzaad gezaaid – de basis van de vlasplant. Diverse demonstraties van de bewerkingen van het proces door spinners, wevers en kantklossers van Eynderhoof lieten zien hoe van vlas de mooiste producten worden gemaakt.

In ambachtgebouw ‘de Gaffel’ werd een expositie van antiek linnengoed ingericht, die nog te bezichtigen is tot eind oktober.

Leerlingen van basisschool ‘De Tweesprong’ uit Nederweert-Eind hebben de afgelopen maanden ook actief en enthousiast deelgenomen aan het project, met als beloning een echt certificaat, uitgereikt door wethouder Carla Dieteren.

Feestelijke afsluiting

Het komende weekend wordt het vlasproject op Eynderhoof op een feestelijke manier afgesloten met o.a. modeshows waarin historische kleding uit de collectie van het museum wordt getoond. De collectie bestaat uit meer dan 750 authentieke en vaak zeldzame kledingstukken, die door Eynderhoof worden gekoesterd. Interessant is het om te zien hoe men gekleed was in Limburg, maar ook in deze Peelstreek waar veel mensen een armoedig bestaan leidden.

Openingstijden

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens het Erfgoedweekend op 9 en 10 september 2023 is het museum dus ook op zaterdag open. De modeshows vinden plaats op zaterdag om 15.00 uur en op zondag om 14.00 uur en 15.30 uur.

Bezoek voor meer informatie over het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof de website www.eynderhoof.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie