Leerlingen Basisschool Swartbroek leren hoe ze een huis moeten bouwen

Leerlingen uit groep 1, 2 en 3 van Basisschool Swartbroek kregen vrijdag bezoek van een echte bouwvakker. Paul Koppen van Multi-Fix Interieurafbouw vertelde de kinderen alles over het bouwen van een huis. Deze gastles werd gegeven in het kader van ‘Ik bouw’; de eerste themalessen van het nieuwe schooljaar.

Ontdekken en verkennen

Iedere 6 tot 8 weken wordt op Basisschool Swartbroek gewerkt met thema’s. Ontdekken en verkennen is daarbij heel belangrijk, zo vertelt Ellie Lormans, leerkracht van de groepen 1, 2 en 3. “Dat doen we vooral in spelsituaties, in hoeken of buiten”. In het lokaal is een hoek ingericht waar allerlei materialen liggen die iets met bouwen te maken hebben: zo liggen er een gereedschapskist, helmen en een pallet. Vanwege het warme weer wordt dit even niet gebruikt. De kinderen spelen buiten, in de zandbak. Ze bouwen zandkastelen.

Steiger en huisje

De gastles van Paul Koppen begint even later in een koel lokaal. Nadat de kinderen een liedje over bouwen hebben gezongen is het tijd om naar de werkbus van de bouwvakker te gaan. Op het plein bij de kerk krijgen de kinderen uitleg over hoe je een huis bouwt. Paul heeft voor deze gelegenheid een steiger en verschillende bouwmaterialen meegenomen. Ook heeft hij een mini-huisje voorbereid. Samen met alle kinderen schroeft hij het huisje in elkaar.

Presentjes

Voordat hij en de kinderen aan de slag konden gaan moesten er natuurlijk wel veiligheidshelmen opgezet worden. Na afloop mochten de kinderen deze houden. Paul had nog meer presentjes voor de jonge bouwvakkertjes. Zoals dat hoort op de bouw moest er natuurlijk ook geschaft worden. De kinderen kregen een lunchzakje met gezond fruit uitgedeeld. Na afloop werden de kinderen ook nog getrakteerd op een pen en een meetlat. Handig om thuis mee te klussen!

Meer activiteiten

Het is de bedoeling dat het niet alleen blijft bij de gastles van Paul Koppen. Juf Ellie Lormans: “We gaan ook kijken hoe het in de echte wereld gaat. Er staat een bezoekje aan een bouwmarkt gepland en we gaan op bezoek bij een kind waar thuis wordt verbouwd”.

In deze video nemen we een kijkje bij de gastles van Paul Koppen. Kyra de Ridder (6 jaar) en Lenn Breukers (5 jaar) vertellen wat ze van de bijzondere les vonden: https://youtu.be/JC1UvSCMyXM.