Themalezing Market Garden een schot in de roos

Foto door: Leo Schreuders

Op 21 september 2022 heeft de vereniging Wapenbroeders Weert met succes een themalezing georganiseerd bij restaurant Bee-j-Bertje. Het evenement, gewijd aan de operatie Market Garden, trok meer bezoekers dan verwacht. Naast leden van de Wapenbroeders uit Weert, Ospel, Roermond en Cranendonck, waren er ook veteranen, voormalige militairen van de Koninklijke Militaire School (KMS) en burgerpersoneel aanwezig.

De lezing werd gepresenteerd door Theo Schers, voormalig ambtenaar van de Gemeente Weert. Gedurende twee uur nam hij meer dan 75 aanwezigen mee in het tragische verloop van de operatie Market Garden. Bij deze operatie werden bijna 185.000 manschappen ingezet, waaronder 35.000 luchtlandingstroepen en 150.000 grondtroepen. De operatie begon op 17 september vanuit Neerpelt en werd na een week beëindigd, met een verlies van ongeveer 17.000 geallieerde doden en gewonden, en 15.000 Duitse slachtoffers.

Voor de stad Weert en gedeeltelijk Nederweert had de operatie een bijzondere betekenis, omdat ze op 22 september werden bevrijd. Elk jaar wordt deze gebeurtenis herdacht bij het Suffolk Monument in Weert.

Helaas moest de geplande herdenking die direct na de lezing zou plaatsvinden, worden afgelast vanwege hevige regenval. Hierdoor keerden de vele genodigden teleurgesteld huiswaarts. Ondanks de afgelasting brachten de voorzitter, Peter Vd Berg, en secretaris, Peter William Schreuders, van de Bond van Wapenbroeders Weert een eervolle groet aan hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, uit respect.