‘Toen het donker was’: een privaat oorlogsmuseum in een Budelse achtertuin

Wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en geen genoeg kan krijgen van militaire spullen uit die tijd kan vanaf nu terecht in Budel. Vader en zoon Loek en Thijs Bakermans openen er vandaag ‘Toen het donker was’; hun eigen oorlogsmuseum. In de achtertuin van Loek is de afgelopen jaren een hal verrezen waarin honderden, zo niet duizenden, verzamelde oorlogsherinneringen een plekje hebben gekregen.

Toen het donker was

Het kersverse oorlogsmuseum draagt de naam ‘Toen het donker was’. “Die naam is ook de titel van een boekje met daarin een overzicht van alle oorlogsslachtoffers uit de regio …”, zo vertelt Thijs. “… We vonden het wel toepasselijk om ‘Toen het donker was’ te gebruiken als naam voor ons museum.”

Wie rondloopt door het museum krijgt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Zo’n tachtig poppen in vijftien diorama’s vertellen de periode van 1939 tot en met 1945. Onder andere een originele typemachine uit die tijd is onderdeel van de zorgvuldig uitgestalde collectie. Boven de toets met daarop de ‘5’ staat geen %-teken maar een SS-symbool. In vitrines liggen onder andere helmen, originele foto’s, boeken en onklaar-gemaakte wapens uit die periode.

Band of Brothers

Vader Loek is zo’n veertig jaar geleden begonnen met verzamelen. Zoon Thijs haakte drie decennia later aan. Thijs: “Hij is Duitse en Nederlandse dingen gaan verzamelen; daar is het allemaal mee begonnen. Ik heb dat toen wel meegekregen maar was er nooit supergeïnteresseerd in. Nadat ik de televisieserie ‘Band of Brothers’ had gezien ben ik gepakt en is het virus overgeslagen. Zo’n tien jaar geleden ben ik begonnen met het verzamelen: voornamelijk Amerikaanse en Engelse stukken.”

Geen bouwvergunning

In de loop van de tijd zijn de verzamelingen flink gegroeid. Een groot gedeelte van de attributen werden opgeslagen in de garage van vader Loek. Toen deze te klein werd startte de zoektocht naar een grotere ruimte. In eerste instantie op andere locaties in Budel, maar toen bleek dat er geen geschikte opslag te vinden was ontstond het idee om achter de garage, in de achtertuin van Loek, een hal te bouwen die als museum dienst kon doen.

De realisatie verliep niet geheel zoals gehoopt. De gemeente Cranendonck weigerde de bouwvergunning. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om toch nog toestemming voor de bouw van een hal van 150 vierkante meter te krijgen. Thijs: “Ja, dat is wel een soap geweest maar uiteindelijk, na een jaar of 5 à 6 strijden, hebben we het toch voor elkaar gekregen om een vergunning te krijgen en de bouw te mogen starten.”

Voor onszelf

Vader en zoon Bakermans zijn blij dat hun wens van een eigen oorlogsmuseum nu is uitgekomen. “In eerste instantie is het voor onszelf, maar we zijn er supertrots op dus we willen dit heel graag aan andere mensen laten zien en het verhaal van de Tweede Wereldoorlog doorvertellen.”

De garage, die aanvankelijk als opslag voor de verzameling diende, is inmiddels omgebouwd tot filmruimte. Het is de bedoeling dat daar oorlogsdocumentaires vertoond gaan worden. “Als er een groep een rondleiding krijgt in het museum kan een andere groep hier rustig naar de documentaire kijken”.

Rondleidingen

Thijs en Loek gaan de bezoekers rondleiden door hun museum. De twee hebben in de loop der jaren zoveel kennis opgedaan over de Tweede Wereldoorlog dat ze bij ieder diorama, iedere foto en ieder uniform wel een verhaal hebben.

De komende tijd komen verschillende groepen 7 en 8 van basisscholen uit Cranendonck voor een rondleiding naar ‘Toen het donker was’. “Leuk om de jeugd het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te kunnen vertellen en ze ook iets te leren over die tijd”, zo blikt Thijs vooruit.

Opening

Afgelopen zaterdag werd de bevrijding van Cranendonck (op 20 en 21 september 1944) herdacht. Het is dus niet geheel toevallig dat precies een week later het Budels Oorlogsmuseum haar deuren opent. Deze officiële opening is alleen voor genodigden. Op 7 oktober a.s. is het museum voor iedereen toegankelijk.

Rondleiding reserveren

Alle eerste zaterdagen van de maand tussen 10.00 en 16.00 uur is ‘Toen het donker was’ voor het publiek geopend. Reserveren is wel noodzakelijk: dat kan door te bellen of een Whatsapp-bericht te sturen naar 06-13494799. Mailen naar [email protected] mag ook.

Tot het einde van dit jaar staan er rondleidingen gepland op 7 oktober, 4 november en 2 december, maar in overleg zijn er ook andere momenten mogelijk. Het museum is te vinden aan de Burgemeester Van Houtstraat 1 in Budel.

Meer informatie over ‘Toen het donker was’ is te vinden op Facebook en Instagram.

In deze video nemen we samen met Thijs Bakermans alvast een kijkje in het Budelse oorlogsmuseum. We zien onder andere welke lokale oorlogsspullen uit Cranendonck, Weert en Nederweert er te zien zijn. Ook vertelt Thijs hoe één oorlogsattribuut door onderzoek vaak uitgroeide tot meerdere museumstukken.

Bekijk de video: https://youtu.be/KAZogW-IV4w