Vrijheidsvuur ontstoken bij monument aan de Plattepeeldijk in Ospel

Algemeen Nederweert 1 reactie 3 min. leestijd
Ingestuurde foto

Ospel – Ieder jaar gedenken we hoe bijzonder vrijheid is door het vrijheidsvuur te ontsteken. Sinds 2019 organiseert de Stichting Vrijheidsvuur de Peel een indrukwekkende ceremonie waarbij het vuur wordt ontstoken in één van de 11 aangesloten Peelgemeenten. De burgemeesters van deze gemeenten ontvangen het vrijheidsvuur en lopers verspreiden het verder naar hun eigen gemeentes. Dit jaar vond deze ceremonie op dinsdag 19 september in Laarbeek plaats in het sfeervolle Openluchttheater Mariahout.

Als een lopend vuurtje

Op de avond van 18 september werd het Vrijheidsvuur in Eindhoven opgehaald door lopers van het Runningteam Laarbeek en naar de Mariagrot in Mariahout gebracht, waar het een nacht werd opgeslagen. Op 19 september werd het vuur weer opgehaald en naar het Openluchttheater gebracht. Een stoet van oude militaire voertuigen, gilden/schutterijen uit de Peel, lopers uit de 11 gemeenten en de doedelzakspelers van de Gemert Firebrigade Pipes and Drums begeleidden het vuur.

Aansluitend vond er een indrukwekkende ceremonie plaats. Deze eindigde om 20.15 uur, waarna het Vrijheidsvuur zich letterlijk als een lopend vuurtje door de peelregio verspreidde. Daarmee worden niet alleen de gevallenen uit WO II herdacht, maar ook alle gevallenen die daarna nog streden voor onze vrijheid.

Grenslaupers naar monument aan de Plattepeeldijk

Namens deelnemer gemeente Nederweert startte een grote groep lopers van de Grenslaupers uit Stramproy richting het Amerikaanse monument aan de Plattepeeldijk in Ospel om daar het bevrijdingsvuur te ontsteken. Burgemeester Op de Laak werd dit jaar vertegenwoordigd door haar echtgenoot Herman Peeters, kabinetschef Giel Bruijnaers en Peter Stultiens, voorzitter van het 4 mei-comité. 

Om 21.15 uur arriveerden de Grenslaupers bij het monument langs de boerderij van de familie Hendrix, waar Niek Hendrix namens de aanwezigen namens zijn familie toesprak. Doedelzakspelers van Pipers Society Castle d’Aldenghoor speelden ter ere van de 54 gevallenen. Speciale gast was dit jaar Doug Lear (74) uit Ohio met zijn familie. Zijn vader was Arlo Lear, die als medic in Ospel zijn zware werk deed in oktober 1944. Een andere speciale gast was Drina van Rijt – Kessels (91) uit Ospel die Arlo Lear nog kort gekend heeft toen Lear met zijn eenheid ingekwartierd zat aan de Schepengraaf.

Ga voor meer informatie naar www.vrijheidsvuurdepeel.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie