250 grasmaaiers actief in IJzeren Man-gebied

De komende weken gaan zo’n 250 schapen, begeleid door een schaapsherder en bordercollies, weer ‘maaien’ in bos- en natuurgebied De IJzeren Man. De kudde wordt daar al jaren ingezet voor onderhoud aan bermen en grasgebieden.

Bosgroep Zuid Nederland coördineert, in opdracht van de gemeente Weert, de begrazingswerkzaamheden. Deze manier van ‘maaien’ is goed voor de natuur én heel leuk om te zien!

Bermbeheer

In bos- en natuurgebied De IJzeren Man worden de bermen en grasgebieden al zo’n 15 jaar door schapen ‘gemaaid’. Een duurzame en ecologische manier van bermbeheer. Het is goed voor de natuur, omdat schapen niet alles weg grazen. Ze hebben een voorkeur voor gras. Dat betekent dat andere planten, kruiden en bloemen vaak blijven staan.

De begrazing wordt gestuurd zodat sommige plekken extra begraasd worden en andere juist minder of helemaal niet. Schapen maken hiermee meer afwisseling tussen de terreinen. Bovendien verspreidt de rondtrekkende kudde schapen allerlei zaden en insecten van het ene naar het andere natuurterrein via hun vacht.