Herfstkleuren sieren Heksenheuveltocht

Zoon Juul en moeder Joyce Hendrikx-Dirkx

Nederweert – Nog even en de bladeren kleuren rood, bruin en geel. Wie echt van de herfsttinten kan genieten, is Joyce Hendrikx-Dirkx. In 2022 deed ze voor de eerste keer mee met de Heksenheuveltocht van TWC Nederweert. Joyce koos voor de mountainbiketocht van 30 km. Deze uitgepijlde route ging onder meer door het Weerterbos richting Brabant. Op zondag 19 november fietst Joyce weer mee met de Heksenheuveltocht. Dan samen met haar zoon Juul (16 jaar). 

Herfstkleuren

“Ik was benieuwd naar het gebied in de herfst. Ik weet dat in het Weerterbos oude loofbomen staan. Het is prachtig om die in allerlei herfstkleuren te zien.” De mountainbikeroutes van 30 en 50 km gaan door een afwisselend gebied met niet al te veel hoogtemeters. Je fietst over kleine paadjes, door bos, hoog gras en moerassige ondergrond. In 2022 fietste Joyce de route met een gepensioneerde kennis, Thieu Rietjens. “We kozen voor de korte afstand, zodat we meer tijd hadden om om ons heen te kijken.” 

Respect voor natuur

Joyce kijkt verder dan alleen rechtdoor. Ze werkte vroeger als coördinator plattelandsontwikkeling bij de gemeente Nederweert en heeft sinds dit jaar haar eigen bureau Biezunjer. Als natuurgids brengt ze jong en oud in contact met de natuur. “Het is heerlijk om in de natuur actief te zijn en af en toe stil te staan in deze prachtige omgeving.” Tijdens haar fietstochten zag ze bijvoorbeeld pootafdrukken van meerdere grote zoogdieren. Bij het mountainbiken heeft Joyce respect voor de natuur. Ze blijft netjes op de paden en zal geen olifantenpaadjes maken. “Als iedereen op de bestaande paden blijft, komen alle weggebruikers aan hun trekken. Voor haar hoeven er geen aparte mountainbikepaden te worden aangelegd. “Ik vind het juist leuk om over bestaande paadjes te fietsen waar niemand komt. Ook bepaal ik doordeweeks graag zelf mijn weg.” 

Fietsvirus

De liefde voor het buiten actief bezig zijn heeft Joyce overgedragen aan haar zoon Juul. Op zondag 19 november staan Joyce en Juul samen aan de start van de komende editie van de Heksenheuvel. Juul gaat de lange route van 50 km fietsen en Joyce de korte route van 30 km. Hij deed aan voetballen, had vaak last van blessures en in coronatijd ontdekte hij naast het mountainbiken, dat hij al vanaf kleins-af-aan deed, het wielrennen. Juul nam deel aan een clinic van Jumbo-Visma en is nu professioneel met fietsen bezig. Hij maakt deel uit van het Tigerr Cycling Team van ex-profwielrenner Rob Ruijgh. Bij het in Limburg georganiseerde NK voor nieuwelingen kwam hij als 25e over de streep, van in totaal 120 renners. 

Heksensfeer

De Heksenheuveltocht doet dit jaar haar naam eer aan. Zo is de start- en finishplaats Huyskamer Daatjeshoeve in Nederweert aangekleed in heksenstijl. Buiten staan brandende vuurkorven en hangt een diepe mist. Bij de start loopt een heuse heks rond en onderweg kun je gratis ‘heksensoep’ en andere versnaperingen krijgen. De Huyskamer Daatjeshoeve ligt middenin het bos en past qua uitstraling prima bij de Heksenheuveltocht. “Vorig jaar hebben we ons na afloop binnen lekker aan het vuur opgewarmd en wat genuttigd. Een schoonbroer van mij deed de graveltocht en is daarna direct naar huis gegaan. Maar dan mis je toch echt wat”, lacht Joyce.  

Meer informatie over de Heksenheuveltocht is te vinden op www.twcnederweert.nl.