Werkende Oekraïense vluchtelingen gaan in Cranendonck meebetalen aan opvang

Foto via Depositphotos (inxti74)

Cranendonck – Tot nu toe hoefden vluchtelingen uit Oekraïne niet te betalen voor het wonen in een opvanglocatie van de gemeente Cranendonck. Omdat het nog steeds oorlog is in Oekraïne, blijven de vluchtelingen nog langer in Cranendonck. Daarom heeft de gemeente besloten dat Oekraïense vluchtelingen met een betaalde baan vanaf 1 november 2023 een deel van de kosten voor de opvang zelf gaan betalen. 

Vluchtelingen met betaald werk gaan meebetalen

Oekraïense vluchtelingen met betaald werk gaan voor één kamer of woning elke maand 190 euro betalen. Dit zijn kosten voor onder andere gemeentelijke belastingen, gas, water en elektriciteit en het gebruik van de ruimte. Burgemeester Van Kessel: “Een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen heeft een betaalde baan. We vinden het wel zo eerlijk dat zij net als andere inwoners betalen voor hun woning of kamer. 190 euro is nog steeds een heel betaalbaar bedrag. Voor vluchtelingen die geen betaald werk hebben, blijft de gemeente deze kosten betalen.”

Ad Hoc regelt betalingen

De gemeente werkt samen met Ad Hoc Beheer voor betaling van de kosten door de Oekraïense vluchtelingen. Ad Hoc Beheer sluit met de bewoners een overeenkomst voor het gebruik van een kamer of woning. Hierin staan ook regels voor het wonen in de opvanglocatie.