Film over Bokkenrijders te zien in Weert

Beeld uit de film 'Zondebokken'

1789. Maeseyck. In het grensstadje zijn er op het einde van de 18e eeuw overvallen van de ‘Bokkenrijders’ – een beruchte dievenbende die met Bokken door de lucht zou vliegen. In een wereld die getroffen is door pest en honger, proberen twee gerechtsdienaars het mysterie van de Bokkenrijders te ontrafelen, maar ze worden geconfronteerd met corruptie, verraad en zelfs de Duivel.

Bokkenrijders

Zeven Bokkenrijdersbendes maakten in de 18e eeuw de regio van Belgisch en Nederlands Limburg onveilig. De Bokkenrijders joegen angst aan in een wereld gevuld met grote onrust. Een wereld die nog steeds veel raakvlakken kent met de huidige tijd: oorlog, bezetting, plunderingen, de kloof tussen arm en rijk, maatschappelijk onrust, migratie, (bij)geloof, pandemieën en sociale onrechtvaardigheid.

In Belgisch en Nederlands Limburg ontstond een gezamenlijk gevoel dat het regionale verhaal van de Bokkenrijders op een realistische en niet-geromantiseerde manier verteld moest worden. De gezamenlijke geschiedenis van de Bokkenrijders die beiden regio’s verbindt, heeft geleid tot de grensoverstijgende filmproductie van ‘Zondebokken’.

Gedragen door Limburg

Met de tomeloze inzet van cast en crew hebben honderden mensen en enkele instanties de afgelopen vier jaar onder leiding van regisseur Rocky Grispen aan ‘Zondebokken’ meegewerkt of hun financiële steun betuigd. Hiermee wordt de film letterlijk gedragen door vele mensen uit beide Limburgen en aanpalende regio’s.

Er is bewust gekozen voor Limburgse acteurs die in het Limburgs dialect spreken. De taal van het volk ten tijde van eind 18 eeuw. De film is ondertiteld, zodat de film overal in het land goed te volgen is. Tevens is er in België en Nederland gefilmd op diverse Limburgse locaties waar de Bokkenrijders daadwerkelijk actief zijn geweest. Daarnaast zijn ook historische bronnen geraadpleegd. Dit heeft er voor gezorgd dat het verhaal op authentieke wijze tot stand is gekomen. Met de passie van de cast en crew, waarbij de lat heel hoog lag én met hulp van professionals is het eindresultaat een prachtige film geworden die het historische erfgoed van Limburg groots “in the picture” zet.

Springplank voor talent

Daarnaast heeft de film ervoor gezorgd dat talentvolle mensen uit de regio zich verder hebben kunnen ontwikkelen. Sommigen zijn inmiddels al toegetreden tot de filmschool, zijn terechtgekomen in diverse film- en tv-serieproducties of zijn als kostuumontwerper aan de slag gegaan. De film is hiermee een mooie regionale springplank gebleken voor velen.

Tegelijkertijd kende het productieproces ook verliezen. Twee acteurs en een 15-jarig meisje wiens laatste wens in vervulling ging toen ze mee mocht spelen in ‘Zondebokken’ overleden gedurende deze periode. De manier waarop de crew deze mensen postuum eert is hartverwarmend, aldus een van de nabestaanden.

Gotcha! Weert

Vanaf 22 november is ‘Zondebokken’ te zien in meerdere grotere en kleinere bioscopen in zowel Belgisch als Nederlands Limburg. Daarna zal de film gaan toeren door heel België en Nederland. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 december is ‘Zondebokken’ te zien bij Gotcha! Weert.