Herdenking Britse Militaire begraafplaats Swartbroek

Algemeen Swartbroek Weert Reageer 2 min. leestijd
Archieffoto

Swartbroek – De Afdeling Weert van de Bond van Wapenbroeders houdt in samenspraak met de Dorpsraad van Swartbroek en de Gemeente Weert een dodenherdenking op vrijdag 10 november 2023. Deze vindt plaats op de Britse militaire begraafplaats te Swartbroek, nabij Weert.

Op het rooms-katholieke kerkhof van Swartbroek is een afgescheiden erehof met de graven van 50 Britse soldaten. Daarnaast rusten hier ook een Britse en een Franse vliegenier. Wij leven nu in vrijheid en hebben vrede omdat die soldaten toen bereid waren om hier te komen vechten om ons te bevrijden. Daarbij konden ze gewond raken of zelfs sneuvelen. Om die reden vinden de Wapenbroeders afdeling Weert dat ze elk jaar die Britse soldaten voor hun moed en offers moeten herdenken en eren.

Naast de locoburgemeester zijn bij de herdenking ook diverse Britse militairen aanwezig van het Royal Medical Corps en het Royal British Legion Holland Branch. Ook zijn de Banierwacht van de bond van Wapenbroeders Weert, de Standard van het British Royal Legion en de Pipers Society Castle d’Aldenghoor aanwezig. Kinderen van Basisschool Swartbroek zingen volksliederen en brengen tevens twee liedjes uit hun eigen repertoire ten gehore. Ook leggen ze bloemen op de graven.

De plechtigheid vangt aan om 13.00 uur. De deelnemers verzamelen zich om 12.45 uur op het plein voor de kerk bij de begraafplaats. Het bestuur nodigt iedereen uit om deze herdenking bij te wonen. Er is tevens de mogelijkheid bloemen of een krans te leggen op de graven. De herdenking zal duren tot circa 15.30 uur.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie