Lezing over de Zwarte Dood en parallellen met de corona-pandemie

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Depositphotos

Het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh Weert nodigt geïnteresseerden uit voor een lezing over de Zwarte Dood en de parallellen met de recente corona-pandemie. De lezing zal worden gehouden op 6 november om 19.30 uur in Hotel-Brasserie Antje van de Statie, gelegen aan Stationsplein 1 te Weert.

De Zwarte Dood, zoals deze beruchte epidemie in de geschiedenis bekendstaat, woedde in de veertiende eeuw en eiste vele tientallen miljoenen levens in Europa. Het ontstaan van deze pestepidemie, de verspreiding van de pest, en de verwoestende gevolgen ervan zullen centraal staan tijdens de lezing, gepresenteerd door de gerenommeerde historicus Joris Roosen.

De pestepidemie in de veertiende eeuw resulteerde in een ongekende bevolkingssterfte in Europa, met schattingen van sterftecijfers variërend tussen dertig en zestig procent van de bevolking. Tijdens de lezing zal Roosen de factoren bespreken die bijdroegen aan de impact van deze epidemie, waaronder economische herstelkeuzes

Opvallende parallellen

Roosen zal ook de opvallende parallellen tussen de pestepidemie en de recente corona-pandemie belichten. Hoewel de moderne pandemie dankzij vaccins minder slachtoffers heeft geëist, zijn er overeenkomsten in de genomen maatregelen, zoals quarantaine, lockdowns en het dragen van beschermende kleding (destijds snavelmaskers). Ook complottheorieën rondom ziektes, zoals de beschuldiging van minderheden en de rol van dieren, zullen worden behandeld in de lezing.

Joris Roosen

Joris Roosen, een gerespecteerde historicus en onderzoeker, zal tijdens de lezing zijn inzichten delen. Hij promoveerde in 2020 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de demografische impact van de Zwarte Dood en is momenteel hoofd van de afdeling onderzoek en adjunct-directeur van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Daarnaast is hij universitair docent aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht en het University College Maastricht.

Praktische informatie

  • Activiteit: Lezing “De Zwarte Dood en complottheorieën en misinformatie tijdens de Coronapandemie”. Nieuw fenomeen of herhaalt de geschiedenis zich?
  • Door: Dr. Joris Roosen
  • Wanneer: maandag 6 november 2023 om 19.30 uur
  • Waar: Brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH WEERT

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie