Weerterlogie: Op weg naar duizend kenners van Weerter geschiedenis

Plaats een reactie
Foto: Erwin, de 600ste Weerterloog - Fotograaf: Jack Duijf

Dit najaar heeft Aldenborgh opnieuw 55 nieuwe Weerterlogen verwelkomd, waarmee de grens van zeshonderd is overschreden. Dit betekent dat meer dan één procent van de inwoners van Weert zich nu Weerterloog mag noemen.

De jongste onder hen is 15 jaar oud, terwijl de oudste, die afgelopen woensdag zijn getuigschrift ontving, maar liefst 93 jaar jong is. Vanwege de aanhoudende interesse in de lokale geschiedenis staat er ook in 2024 zowel in het voorjaar als in het najaar een cursus gepland. Op naar de duizendste Weerterloog!

600ste Weerterloog

De 600ste, die afgelopen woensdagavond zijn getuigschrift in ontvangst mocht nemen, is Erwin Strijbosch, de stadsbrouwer van Weert en eigenaar van de Brouwschuur. Onlangs verhuisd van Tungelroy naar het centrum van Weert, waren Erwin en zijn partner Karin nieuwsgierig naar het verleden van hun stad. Erwin ontving een passend historisch document uit handen van Aldenborgh-voorzitter Peter Korten. Dus, Weerterlogie, dan weet je wat van je stad.

Enthousiaste experts

In een serie van acht dinsdagavonden verzorgen enthousiaste experts een gevarieerde introductie in de cultuur en geschiedenis van Weert. Elke reeks wordt afgesloten met de feestelijke installatie van de nieuwe Weerterlogen, waarbij zij een fraai getuigschrift ontvangen.

Voor wie?

Voor wie is deze cursus bedoeld? De avondcursus Weerterlogie staat open voor iedereen met interesse en genegenheid voor Weert, zonder vereiste vooropleiding. De opgedane kennis biedt ook een solide basis voor leden van verschillende verenigingen die actief zijn op het gebied van cultuurhistorie.

Met de verworven kennis kan iedereen na afloop zijn directe omgeving verrassen met een informatieve rondleiding door Weert en zo nog meer genieten van de stad en de regio.

Cursusdata voorjaar 2024

  • 20 februari: Dr. Henk Hiddink – prehistorie en oudheid.
  • 27 februari: Dr. Jos Wassink – zeventiende en achttiende eeuw.
  • 5 maart: Drs. John van Cauteren – middeleeuwen / Tachtigjarige Oorlog.
  • 12 maart: Dr. Joost Welten – Franse tijd.
  • 19 maart: Peter Korten – negentiende eeuw.
  • 26 maart: Drs. John van Cauteren – Weerter kunst.
  • 2 april: Drs. Theo Schers – twee wereldoorlogen en interbellum.
  • 9 april: Drs. Frits Nies – opbouw en afbraak na WO II.

Meer informatie

  • Tijdstip cursusavonden: 19.00 tot 21.00 uur.
  • Cursuslocatie: Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert.
  • Deelnameprijs: € 121,- (betaling geldt als inschrijving).
  • Aanmelden: Door € 121 over te maken op bankrekening NL31RABO0176968334 ten name van Stichting De Aldenborgh Weert, met vermelding van ‘cursus’ en jouw naam. Graag ook jouw deelname doorgeven aan het secretariaat via [email protected].

Meer informatie is beschikbaar op www.dealdenborgh.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie