Gemeentecomplimenten Nederweert 2024 bekend

Algemeen Nederweert Regio Plaats een reactie 8 min. leestijd

Nederweert – Het Gemeentecompliment is in Nederweert een gemeentelijke onderscheiding, een blijk van waardering voor getoonde inzet en verdiensten en een aanmoediging om vooral zo door te gaan. Het kan ook bedoeld zijn als waardering voor bijzondere prestaties of vernieuwend of bijzonder ondernemerschap. Het Gemeentecompliment wordt jaarlijks uitgereikt in de categorieën Sociaal Maatschappelijk, Sport en Ondernemerschap, komend jaar voor de 12de  keer.

Verdienstelijk, bijzondere prestatie

Het college van burgemeester en wethouders kent het compliment toe aan een persoon, vereniging, stichting, instelling of bedrijf uit Nederweert die/dat zich verdienstelijk maakt voor de Nederweerter gemeenschap en/of een bijzondere prestatie heeft geleverd. Bij Ondernemerschap kan gedacht worden aan vernieuwend, bijzonder ondernemerschap met aandacht voor duurzaamheid.

Parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg U.A.

De Coöperatieve Vereniging Parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg U.A. behartigt de belangen van de ondernemers en houdt zich primair bezig met het schoon, heel en veilig houden van het bedrijventerrein. De afgelopen jaren is extra inzet gepleegd op het gebied van verduurzaming. Gestart vanuit de ambitie om alle bedrijfsdaken vol te leggen met zonnepanelen, is er een soort van eigen energiecoöperatie op poten gezet: Energie Handels Platform Pannenweg B.V. Het doel: een wezenlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van het bedrijventerrein en het helpen oplossen van de problemen op het overvolle stroomnet.

Dankzij de tomeloze inzet van het bestuur én van de leden (lees: de ondernemers op het park), zijn de plannen vergevorderd om als bedrijventerrein zelfvoorzienend te worden qua elektriciteit. Het initiatief heeft Nederweert op de kaart gezet in de regio. Ook landelijk was er veel aandacht, waaronder een uitgebreid artikel in Het Financieele Dagblad, een reportage in Nieuwsuur, een uitgebreide reportage op NPO2 (Stand van Nederland), media-aandacht in Dagblad de Limburger etc. Positieve aandacht voor Nederweert én het aspect duurzaamheid. Ook de Rabobank heeft zich hier (evenals gemeente Nederweert) met de Green Deal Pannenweg aan gecommitteerd. En onder het motto ‘de aanhouder wint’, is men erin geslaagd om partijen als Enexis en Netwerkbeheer Nederland in beweging te brengen (al is de race zeker nog niet gelopen). Pannenweg II loopt met dit project voorop in Nederland en dat verdient waardering.

Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery

Halverwege februari 2020 startte de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery. Met toestemming van de Britse Commonwealth War Graves Commission was het streven om alle 363 graven op het Brits Militair kerkhof in Nederweert nu en in de toekomst  te verbinden met een adoptant. Het oude en achterhaalde adoptieregister werd langzaam maar zeker vervangen door een digitaal register.

Een jaar later kon de stichting met trots melden dat alle 363 graven geadopteerd zijn. De laatste beschikbare graven waren toen nog gereserveerd voor de basisscholen in Nederweert en zijn inmiddels ook geadopteerd. Aanvragen komen niet alleen uit de gemeente Nederweert. Zowel nationaal als internationaal was er belangstelling. Er zijn adoptanten uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, België en Brazilië.

De stichting vervult ook een belangrijke rol bij de herdenkingen op het militaire kerkhof. Dat gebeurt in goede samenwerking met de gemeente en de Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel. In 2024 herdenken we 80 jaar bevrijding. Een mooi moment om het Gemeentecompliment toe te kennen voor het goede en belangrijke werk.

Rolstoeltennisser Sam Schröder uit Ospel

Ospelnaar Sam Schröder, geboren 25 september 1999, is een professioneel rolstoeltennisser. Hij is geboren met het split hand split foot syndroom. Aan elke hand heeft hij slechts  één vinger en bij beide voeten mist hij de hele middenvoet en de middelste drie tenen. Sam ontwikkelde zich vrijwel normaal. Maar vanaf een jaar of acht ging lopen steeds moeizamer omdat ook pezen en spieren in zijn benen anders gevormd waren. Daarnaast heeft hij artrose in zijn knieën. Sam maakte al gebruik van een rolstoel voor lange(re) afstanden, maar vanaf die tijd werd hij vrijwel rolstoelafhankelijk. Sam onderging tussen zijn eerste en 16e verjaardag veel (30) operaties, vooral aan voeten en handen, om de functionaliteit te proberen te verbeteren, helaas zonder wezenlijk effect.

Omdat hij als 11-jarige jongen graag wilde sporten heeft hij verschillende rolstoelsporten uitgeprobeerd in het  revalidatiecentrum van Adelante in Hoensbroek. Al snel bleek zijn passie bij rolstoeltennis te liggen.

In 2011 begon hij met wekelijks een uurtje tennisles samen met andere kinderen. De tennisleraar zag al snel dat hij aanleg had voor het spel. In 2013 werd hij  uitgenodigd om, naast de privétrainingen, bij de KNLTB te trainen. Sinds die tijd maakt hij deel uit van de nationale selectie. De World Team Cup in 2014 was zijn eerste internationale ervaring. Met het jeugdteam wonnen ze Brons! Sinds 2015 speelt Sam ook internationale toernooien voor de quadranglijst. Quadspelers zijn spelers die niet alleen een loopbeperking hebben, maar ook een beperkte hand- of armfunctie hebben. In 2016 won Schröder zijn eerste internationale toernooi in Amphion-les-Bains in Frankrijk. Op 28 november 2016 bereikte Sam een mijlpaal door de nummer 1 te worden op de internationale ranking voor junioren. Dit bleef hij tot hij op 1 januari 2018 als 18-jarige geen junior meer was. Er waren vele internationale successen en titels.

In 2021 won hij met landgenoot Niels Vink de dubbelspeltitel op het US Open. Op het officieus wereldkampioenschap in november won hij, opnieuw met Niels Vink, de dubbelspeltitel. In het enkelspel bereikte Sam de finale, waar hij de zege moest laten aan zijn dubbelspelpartner. Op de Australian Open in 2022 won Schröder de titel in het enkelspel. In het dubbelspel bereikte hij met Niels Vink de finale. Op Roland Garros wist hij, weer met Vink, de dubbel­spel titel te pakken. Op Wimbledon won hij beide titels: enkel- en dubbelspel. Op de US Open greep hij, weer met Vink, de dubbel­spel­titel. Op het officieus wereldkampioenschap won hij de masters-titel in zowel het enkel- als het dubbelspel. Op de Australian Open 2023 won Sam de titel in het enkelspel en, samen met Niels Vink, het dubbelspel. In augustus 2023 werd Sam in Rotterdam Europees kampioen in het dubbelspel, samen met Niels Vink hij won zilver in het enkelspel.

Nederweert is trots op deze doorzetter. Temeer omdat hij in 2017 ook nog eens darmkanker wist te overwinnen.

Nieuwjaarsbijeenkomst

Burgemeester Op de Laak reikt de Gemeentecomplimenten omstreeks 19.45 uur uit tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst. Deze bijeenkomst is op woensdag 3 januari 2024 van 19.00 uur tot 20.30 uur in de vernieuwde raadzaal van het gemeentehuis. Het gemeentebestuur toost dan graag samen met alle aanwezigen op het nieuwe jaar.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie